Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 25.11.2021 08:40
V okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bila v Mariboru zaznana okrogla tabletka Percocet, bledo modre barve, ki vsebuje zelo potenten sintetični opioid. Možni so hudi stranski učinki in zastrupitev.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da okrogla tabletka Percocet, sprano modre barve in z oznakama M in 30, ki se je pojavila v Mariboru, vsebuje zelo potenten sintetični opioid N-pirolidino etonitazen oziroma tako imenovani etonitazepin.

Etonitazepin naj bi bil dvajsetkrat bolj potenten kot fentanil. Fentanil je sicer sintetični opiat, podoben heroinu, in deluje približno petindvajsetkrat do več tisočkrat močneje kot heroin.

Kot razlagajo v Društvu za zmanjševanje škode zaradi drog, se fentanil v medicini in veterini uporablja za blaženje bolečin, največkrat pri osebah z rakom, pa tudi kot anestetik. 

Na drugi strani pa v Združenih državah Amerike zaradi etonitazepina, ki so ga našli tudi v Mariboru najdeni tableti, beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z njegovo uporabo.

Kot razlaga Združenje DrogArt, je bila tabletka Percocet kupljena na temnem spletu, kjer se je oglaševala kot tabletka, ki vsebuje oksikodon. Torej tableta s podaljšanim sproščanjem. 

Kakšni so znaki zastrupitve?

Pri tem Združenje DrogArt opozarja na znake zastrupitve s sintetičnimi opioidi, med katerimi so motnje zavesti, huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja in zoženje zenic.

Prav tako je zastrupljena oseba neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske oziroma dušenje.

»Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt,« še opozarjajo v DrogArtu.

Posebna pozornost tudi pri uživanju kanabisa

Zaradi vedno bolj prisotnih sintetičnih primesi, pa v DrogArtu opozarjajo tudi na dodatno previdnost pri uporabi kanabisa.

»Ker še naprej zaznavamo primere sintetičnih kanabinoidov, ki se prodajajo kot kanabis s THC-jem, opozarjamo na dodatno previdnost,« poudarjajo v Združenju DrogArt.

V okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi so bili v različnih krajih namreč zaznani vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa sintetične kanabinoide.

Uporabniki so pri tem poročali, da so ob uporabi nastopili hudi nezaželeni učinki, kot so slabost, bruhanje, psihoza, vrtoglavica in mravljinčenje v nogah.

Pri tem Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da je zaznan sintetični kanabinoid povezan s številnimi zastrupitvami in smrtnimi primeri v različnih državah Evropske unije, saj se pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vrednostjo THC.

Starejše novice