Foto: Bobo
Rebeka Sivka
Čet, 25.11.2021 10:53
Minister za kulturo Vasko Simoniti je bil gost oddaje Odmevi, v kateri je komentiral financiranje ljubljanske Drame.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je po odstopu ravnatelja Igorja Samobora v sinočnji oddaji Odmevi komentiral prenovo Drame. 

Z mnenjem bivšega ravnatelja se ne strinja

Simoniti je tekom oddaje večkrat poudaril, da se s komentarjem Samobora o prenovi Drame ne strinja

»Samobor je trdil, da ni dobil nobenih odgovorov, niti da ni imel nobenih stikov z mano. Moram povedati, da je imel štiri stike z mano, bil je eden prvih direktorjev, s katerimi sem se srečal, tudi že lansko leto, in da se naklonjenost ni nikoli zmanjšala,« trdi Simoniti. 

Simoniti je povedal tudi, da mu je direktor očital, da ni skrbel za vzdrževanje Drame. S tem se minister ni strinjal, saj naj bi bili za vzdrževanje namenjeni štirje milijoni.

Minister za kulturo je nadaljno komentiral odstop Samobora: »Izraža neka svoja čustvena stanja, ki pa so nekako ne preveč dragoceni propagandni prijemi. O čustvih tukaj ne bomo kaj posebej govorili, ne nazadnje je odgovornost na državi, ki to financira.«

Neprimeren sedež za največjo gledališko hišo v Sloveniji

Voditelj Igor Bergant je ministru dejal, da je Drama obrat, po katerem teče voda, in ta hiša je neprimerna za sedež največje gledališke hiše v Sloveniji. 

»Ta hiša je bila neprimerna, še preden je prišel ta minister. Govorilo se je, da ministrstvo ni reagiralo na vdor vode v Dramo, kar seveda ni res. Javnost je treba obvestiti, da je ministrstvo reagiralo takoj in je poslalo izvedenca ter plačalo 330.000 evrov, da se izvede ta sanacija.

Zdaj bomo videli, kako naprej. Kar ima hiša zagotovljeno, so tiste osnove, da lahko deluje nemoteno v okvirih, ki so bili dani že pred tem,« je povedal minister za kulturo. 

Prenovi namenjeno precej manj denarja

Za obnovo Drame bi po novem osnutku programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva.

Simoniti je komentiral tudi zmanjšanje sredstev: »V zadnjem nacionalnem programu za kulturo je bilo 21 milijonov evrov rezerviranih za obnovo Drame. Mi smo to enostavno začasno povzeli. Tudi revizija pravi, da ni mogoče določiti natančne cene, projektanti so določili teh 43 milijonov evrov.

Bojim se, da če se postavljajo take cene, da bi prišlo do bistveno večjih številk in do neznansko velikega števila aneksov.

Ko sem bil na teh sestankih tudi z gospodom Samoborjem in gospodom Arharjem, ki je bil predsednik tega sveta, je jasno in nedvoumno tudi on povedal, da lahko samo čista in transparentna situacija pripelje do gradbenega dovoljenja in nadaljevanja projekta, ki se mu reče obnova Drame.«

Starejše novice