Ljubljanainfo
Sre, 1.12.2021 19:57
Ida Babulc je zaradi nenadne bolezni postala nepokretna. Tudi najpreprostejša gospodinjska opravila in celo skrb za osebno higieno so postala velik izziv.

77-letna Ida Babulc s svojim možem živi sama v hiši v sicer idilični in odmaknjeni vasici. Družbo jima dela le maček z imenom Muc

A njuno življenje se je v začetku leta 2021 obrnilo na glavo, po tem ko je Ida doživela možgansko kap. Kljub zdravniški pomoči in rehabilitaciji je ta pustila trajne posledice na desni strani telesa, zaradi česar je nepokretna in priklenjena na invalidski voziček.

Vsakdanja opravila postala izziv

Bolezen ni prinesla le zdravstvenih težav, temveč so velik izziv postala tudi vsakodnevna opravila. Ida se po prihodu iz rehabilitacije ni mogla niti sama premakniti iz postelje v voziček, kaj šele, da bi skrbela za osebno higieno in gospodinjska opravila, ki jih je do takrat opravljala.

Čeprav je mož prevzel velik del njenih opravil, sta kljub temu znašla v veliki stiski.

Vnukinja predlagala vključitev v program Sodobna oskrba starejših

Njuno stisko je opazila tudi vnukinja in jima predlagala naj razmislita o vključitvi v program Sodobna oskrba starejših, ki ga izvaja Dom za starejše Ptuj. Gre za projekt, s katerim želijo razviti, preizkusiti in implementirati nova orodja, nove storitve ter doseči integracijo storitev in izvajalcev storitev, s ciljem zagotavljanja usmerjene integrirane oskrbe starejših.

Pri tej koordinirano in povezano sodelujejo razni izvajalci, ki zaposlujejo različne profile zdravstvenega in socialnega varstva. Ida je privolila v informativni obisk, takoj za tem pa tudi za vključitev v sam program.

»Vnukinja mi je povedala za program, ki je brezplačen. Ko je prišla medicinska sestra Aleksandra Lampret, je bila tako prijazna, da sem se kar odločila za vključitev v program,« opiše Ida. 

Aleksandra pride vsak dan med tednom

Vsako jutro med tednom jo ob 7.00 obišče medicinska sestra, ki naprej poskrbi za posteljno nego, nato jo posede na invalidski voziček, jo odpelje v kuhinjo, kjer ji izmeri krvni tlak in poskrbi, da Ida vzame potrebna zdravila. 

»Aleksandra zjutraj pride, me umije, namaže in počeše,« doda.

Mož pa med tem časom poskrbi za zajtrk. Ob tem se pošali, da je on samo dežuren. Ida pa ga pohvali, da ji veliko pomaga in posrbi tako za njo kot tudi za gospodinjska opravila, kot je pomivanje posode.

Brez oskrbe bi morala v dom

77-letnica še pripoveduje, da ji takšna oskrba na domu veliko pomeni, saj bi drugače morala oditi v dom za starejše. 

»Njej se prepustim. Aleksandra je taka domača, ji lahko vse razložim,« pojasni.

V program Sodobne oskrbe starejših se lahko vključijo starejši od 65 let, ki zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti, pomanjkanja ali izgube intelektualnih sposobnosti pri zadovoljevanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil, potrebujejo pomoč druge osebe.

Starejše novice