Foto: Facebook G. R.
Ljubljanainfo
Pet, 27.10.2023 09:26
Odprtje Centra Rog je pospremil protest neuporabnikov Centra Rog in njihovih podpornikov.

Nekaj sto protestnikov se je pred Rogom zbralo uro pred napovedanim pričetkom uradnega odprtja.

Protestniki so s transparenti in ob bobnanju ter žvižganju so večkrat obkrožili poslopje Centra Roga, malo pred 19. uro pa so se ustavili pred vhodom v center in želeli vstopiti, kar so jim preprečili varnostniki.

Vhod so nato prišli varovat policisti specialne enote.

Vrsta napisov

A tudi tem očitno ni uspelo preprečiti, da ne bi nekateri posamezniki novo poslopje porisali z grafiti – večinoma s parolami, uperjenimi proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in policiji. 

Prenova povod za spore

Janković je sicer v nagovoru spomnil na skupščino z Rogovci pred 17 leti v Mestni hiši, kjer so se dogovorili troje - da v stavbi zaradi varnosti ne bo več kot 100 ljudi naenkrat, da v njej ne bo nihče prenočeval, in da, ko se bo mesto odločilo za prenovo in jih o tem obvestilo, zapustijo nekdanjo tovarno Rog.

Ko pa so novi generaciji sporočili, da gredo v prenovo, so se po Jankovićevih besedah pričeli spori, ki so se končali na sodišču. Vrhovno sodišče je odločilo v prid Mestne občine Ljubljana in sodba je pravnomočna, kar je bila tudi podlaga, da so lahko začeli s prenovo nekdanje tovarne Rog. Poudaril je, da je komisija, ki je objekt prevzela ob 6. uri zjutraj, naletela na prazne prostore, njegove besede povzema STA.

Župan je o včerajšnjem dogajanju pred Rogom dejal, da kaže na nespoštovanje. Kot je še povedal, so se sicer z nekaterimi Rogovci dogovorili za nadomestne prostore, tistim, s katerimi so bili v sporu na sodišču, pa so v postopku mediacije ponujali 600 kvadratnih metrov površin v Centru Rog brezplačno, kar so zavrnili, še piše STA.

Starejše novice