Ljubljanainfo
Pet, 27.10.2023 06:50
Za danes so za večji del države napovedane silovite padavine in močan veter. Razmere so se zaostrile v drugi polovici noči in zjutraj.

Agencija za varnost prometa vse voznike opozarja, naj se v takšnih razmerah ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. 

»Med nalivi ali podobnimi vremenskimi dogodki vozite previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram, tako, da ves čas obvladujete svoje vozilo ter povečajte varnostno razdaljo.

Takšne razmere povzročajo slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti dovolj prostora med vozili. Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona!«

Preden se odpravite na pot v nestabilnem vremenu, se seznanite z aktualno vremensko napovedjo. Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. 

PREBERITE ŠE:

Avtocesto zapustite na prvem primernem mestu

Izogibajte se nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranite nadzor nad vozilom, še opozarjajo. V primeru, da se vidljivost nenadoma poslabša, poskrbite za vklop svetilk oziroma utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite vozila za seboj.

Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno.

»Močan dež in nalivi lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča niso takoj odstranjene. Prilagodite vožnjo razmeram in predvidevajte (močan veter lahko lomi drevesa, na cesto lahko zanese večje predmete, zabojnike za smeti, ki so na kolesih…).

Upoštevajte vso prometno signalizacijo, tudi spremenljivo prometno signalizacijo.«

To so najpogostejša tveganja

V času neurja, neviht, drugih ekstremnih pojavov je pomembno, da ostanete mirni in osredotočeni na vožnjo, če vas je situacija ujela v vozilu. 

Tveganja pri vožnji v dežju so še:

  • zmanjšana vidljivost,
  • rosenje stekel,
  • spolzko vozišče,
  • kolesnice,
  • povečana je nevarnost aquaplaninga.
PREBERITE ŠE:

Stoječa voda

Posledica dežja so lahko tudi večje količine vode na vozišču. Voda se na vozišču zadržuje predvsem na cestah brez vzdolžnega in zadostnega prečnega nagiba, kjer so na vozišču kolesnice ali je vozišče kako drugače poškodovano.

Močan naliv skupaj z vodo, ki se kot pršenje dviguje izpod koles pred nami vozečega vozila, ustvarja »vodno zaveso«. S tem pride tudi do močnega zalivanja našega vetrobranskega stekla. 

»Pri vožnji po dežju se lahko pojavi tudi težava z rosenjem stekel v potniški kabini vozila. Zato vklopimo klimatsko napravo.«

Starejše novice