Ljubljanainfo
Pet, 4.8.2023 12:32
Na območju Ljubljane poplavljata Sava v Tacnu in Gradaščica v zgornjem toku.

Trenutno so najbolj izpostavljena območja Kozarje, Vič, Dolgi most in Tacen.

Zaradi velike nevarnosti, da Sava prestopi bregove dolvodno od Tacna, se je tudi v prestolnici oglasila sirena, je za STA povedal namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus. 

Tudi zastav na ljubljanskem gradu danes ni, po mestu pa že odzvanjajo sirene pristojnih služb.

Pretoki rek na območju Mestne občine Ljubljana (Mali Graben, Sava) so visoki in večina od njih še narašča. Gradaščica poplavlja v zgornjem toku - Pot čez Gmajno, Pot v Boršt ter na območju Dolgega mostu - Vidičeva ulica, Mestna Gradaščica na Viški cesti, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

V Tacnu je pod vodo kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili tudi fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika.

Vse gasilske enote so na ogroženih in poplavljenih območjih.

Opozorila hidrologov

Po besedah Kusa so se za proženje sirene, ki je okoli poldneva opozorila na splošno nevarnost, ki je razglašena za porečje Save v Ljubljani, odločili zaradi opozoril hidrologov, da bi Sava lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij.

»Sireno smo sicer sprožili preventivno, trenutno smo namreč brez aktualnih podatkov o pretoku, saj merilna naprava trenutno ne dela. Odneslo je brv v Mednem,« razmere opisuje Kus.

Ljudi, ki živijo v bližini reke, poziva, naj se umaknejo na varno, imajo pa tudi še čas, da zavarujejo svoje premoženje, torej umaknejo vrednejše stvari iz kleti in podobno.

Evakuacija iz vrtca

Medtem so gasilci v Mengšu iz vrtca Gobica evakuirali vseh 22 otrok, ki so zdaj na varnem v enoti Sonček, so sporočili na Facebooku.

Starejše novice