Ljubljanainfo
Ned, 23.10.2022 13:44
Večina trgatev je že mimo, v hladnem vremenu in slani bo grozdje trgalo le še malo vinogradnikov. Letošnje leto je bilo za vinogradnike ponovno zelo zahtevno.

Tudi letos so na letino močno vplivali slabi vremenski pogoji. Večina grozdja je že potrgana, več vinarjev, pa je izpostavilo, da je bilo letos grozdje zelo dovzetno za razne bolezni. 

Bolezni kot sta peronospora in oidij pa nista razlog za zgodnejše trgatve. Vinogradniki v zadnjih letih le bolj skrbno spremljajo zrelost svojega grozdja.

»Toliko meritev, kot se v zadnjem letu ali dveh dela, toliko se jih ni delalo nikoli. Zdaj se točno kaže, da vinogradnik ve, kaj želi in se na osnovi tistih želja odloča za trgatev,« je nedavno dejala svetovalka specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Simona Hauptman.

Kljub vremenskim razmeram si obetajo dober letnik

Vinko Mandl iz Ptujske kleti je za Sobotainfo dejal, da večina vinogradnikov, ki se drži škropilnega načrta, letos ni imela večjih izbruhov bolezni. Ob tem dodaja, da so vremenske razmere res bile ekstremne, a si obetajo zelo dober letnik

Vremenski pogoji so vsako leto drugačni, drugačno je tako tudi grozdje. Mandl potrdi, da so bili vremenski pogoji za vinarje hudi, a na situacijo zre optimistično. S trgatvami so letos sicer pričeli dva tedna prej, kot je v navadi. 

»To je tisto, kar dela vinogradništvo in vinarstvo posebno in doživetje ob pokušanju različnih letnikov zanimivo,« je še dejal. 

Razloži, da če sledimo ljudskim izročilom in analizi, ti velita, da so za najbolj kakovostne letnike pomembni predpogoji zime z globoko snežno odejo, ki spomladi daje vlago, suh marec, vlažen april in hladen maj ter poletje s temperaturami do 30 stopinj Celzija, nato malo padavin in več sonca tudi septembra. Pomembna je tudi nega vinske trte ter natančno kletarjenje.

Pa še ena sestavina - polna mera ljubezni in strasti do trte in vina, je šaljivo dodal Mandl. 

Zaenkrat je še preuranjeno izpostaviti sorto, ki bo letos med boljšimi, a je Mandl razkril, da zaenkrat dobro kaže rumenim muškatom. 

»To leto bo suša zagotovo pustila svoje posledice in vplivala na količino«

Tudi Puklavec Family Wines so se spopadali z boleznimi, saj te pustijo posledice pri manjši količini. A kljub letošnjemu izzivu bo kvaliteta odlična. K izzivu bolezni je svoje dodalo še vreme, ki je bilo, kot pravijo sami, zelo ekstremno - od ekstremne suše, do ekstremno visokih temperatur. 

»To leto bo suša zagotovo pustila svoje posledice in vplivala na količino. Zgodnje sorte bodo količinsko v planiranih okvirjih, srednje ter pozne sorte pa pričakujemo izpad 30 odstotkov količin,« so odgovorili. 

Ormoški vinar je prvi del trgatve razdelil na dva dela. Pričeli so s trgatvijo tradicionalnih zgodnjih sort, kot je muškat ottonel, ki jih namenjajo za prvi proizvod novega letnika, ki je vinski mošt, ki že stoji na policah. 

V pridelovalnem okolišu Radgonskih goric udarila tudi toča

Poleg ekstremnih vremenskih razmer pa so se letos vinogradniki morali soočati tudi z različnimi boleznimi. Na primer trsno rumenico so našli tudi v svojih vinogradih. Zaenkrat sicer večje gospodarske škode ni povzročila, a se močno širi.

V Radgonskih goricah so mnenja, da bodo zato potrebni ostrejši ukrepi na nacionalni ravni za omejitev populacije ameriškega škržata, ki je glavni prenašalec fitoplazme. 

Tudi pri Radgonskih goricah so obrali že večino grozdja, začeli so tudi že s trgatvijo poznih sort, kot so šipon ali laški rizling. Letino za zdaj težko komentirajo, saj so mošti še v fermentaciji, a ocenjujejo, da gre za zahteven letnik. 

»Z ustreznimi enološkimi postopki pa ocenjujemo, da bomo pridelali letnik vrhunske kakovosti,« so poudarili. 

Tudi na območju Radgonskih goric so bili pogoji za pridelavo manj ugodni. 25. maja je udarila toča, ki je poškodovala 250 hektarjev trte. Slabo so vplivale tudi pogoste padavine, krajevni nalivi, nato pa dolga obdobja suše, ki botruje nižjemu pridelku. 

In kaj naredi vinsko letino bolj ali manj kakovostno?

»V prvi vrsti so tu klimatske razmere in pridne roke vinogradnika,« so odgovorili v Radgonskih goricah. 

Dejali so, da težko izpostavijo sorto, ki se bo izkazala za posebno dobro, a omenijo chardonnay, kot osnovo za penino, ki bo lahko letos vrhunske kvalitete. 

Pri Radgonskih goricah ob tem še izpostavljajo, da gre za rekordni začetek trgatve v tem okolišu. S trgatvijo so pričeli že 17. avgusta in nato nadaljevali s trgatvijo sorte chardonnay kot osnovo za penine. Vse to je posledica klimatskih sprememb in specifične letine. 

Starejše novice