Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 4.1.2023 09:51
Na včerajšnji novinarski konferenci je strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič pojasnila, kako bodo delovale ambulante za bolnike brez osebnega zdravnika, ki se vzpostavljajo z novim letom.

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Stegne Ignjatovič je dejala, da je s prvim januarjem ministrstvo za zdravje predvidelo vzpostavitev ambulant za neopredeljene, v Ljubljani naj bi jih bilo petnajst, za katere so tudi že predvideli prostor in porazdelitev po enotah Zdravstvenega doma Ljubljana.

A po novih navodilih ministrstva jih morajo vzpostaviti devetnajst.

Koliko jih bo v posamezni enoti ljubljanskega zdravstvenega doma, zaenkrat še ni znano, rečeno je bilo le, da naj bi v Zdravstvenem domu Šiška, ki se najdlje sooča s kadrovsko stisko in je že pred uvedbo ambulant za neopredeljene pomanjkanje osebnih zdravnikov reševal z ambulantami za kronična in akutna stanja za paciente brez izbranega zdravnika, vzpostavili tri do štiri takšne ambulante.

Pacienti naj bi jih po napovedih strokovne direktorice lahko začeli uporabljati oziroma se opredeljevati v prihodnjem tednu.

Kako se opredeliti?

Pacienti, ki so izgubili osebnega zdravnika, bodo ambulanto za neopredeljene lahko obiskovali v tisti enoti, kjer so imeli nazadnje izbranega zdravnika. Tam jih najbolje poznajo, hkrati pa se tam hrani vsa njihova zdravstvena dokumentacija.

Za ambulanto za neopredeljene se bodo lahko opredelili tako, da bodo podpisali listino o izbiri osebnega zdravnika, pri čemer se podatki o osebnem zdravniku na listini ne izpolnijo. Opredelitev za ambulanto za neopredeljene bo veljala eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja.

Javni zavod bo medtem v informacijski sistem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije poslal tudi podatke o lečečem zdravniku, ki je zavarovano osebo prvič sprejel v tej ambulanti, se pa ta zdravnik ne šteje za izbranega osebnega zdravnika.

Zavarovana oseba se bo lahko naknadno opredelila za drugo ambulanto za neopredeljene pri drugem javnem zavodu, pri tem pa bo navedla razlog za takšno odločitev.

Kdo bo delal v ambulantah?

V ambulantih bo zdravstveno osebje - tako iz enot Zdravstvenega doma Ljubljana kot zunaj njega, denimo iz Železniškega zdravstvenega doma in zaposleni v koncesijskih ambulantah, če bodo to želeli - delalo izven svojega rednega delovnega časa, za to pa bodo prejeli precej visoke zneske.

Zdravnik bo recimo na uro prejel 121 evrov bruto, srednja medicinska sestra 54 evrov bruto, zdravstveno administrativni delavec pa 27 evrov. Delo po teh pogodbah bo oproščeno plačila določenega davka, tako da naj bi bi bilo neto izplačilo okrog 80 evrov neto za zdravnika in 35 evrov neto za medicinsko sestro.

Uvedba urne postavke je novost, saj so zdravniki in medicinske sestre sicer plačani po sistemu plač in glede na plačilni razred. Delali bodo po podjemni pogodbi izven rednega delovnega časa.

Stegne Ignjatovič je dejala tudi, da je v preteklem tednu, ko so povpraševali, kakšen je interes osebja za delo v teh ambulantah, večino zanimala prav urna postavka.

Zdaj, ko je znana, bo verjetno zelo kmalu jasno tudi, koliko kadra bi delalo in kakšen bo lahko delovni čas teh ambulant.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice