Slika je simbolična (foto: Bobo).
Anonimnež (ni preverjeno)
Čet, 8.12.2022 16:00
Kdo bo poskrbel za vse Ljubljančane brez osebnega zdravnika?

Kadrovska stiska se v zdravstvenih domovih tako po državi kot tudi v sami prestolnici vse bolj stopnjuje.

Kot smo že nekajkrat poročali, se zdravstvo v Ljubljani ruši predvsem, ker zdravniki in drugo zdravstveno osebje zaradi preobremenjenosti in boljših delovnih pogojev množično odhajajo v tujino.

Posledično znotraj Zdravstvenega doma Ljubljana trenutno ni niti enega družinskega zdravnika, ki bi sprejemal nove paciente. 

Samo lani in letos naj bi iz Zdravstvenega doma Ljubljana odšlo kar 34 zdravnikov družinske medicine.

A če je še ne dolgo nazaj zdravniška problematika predstavljala zgolj oddaljen problem, je sedaj postala kruta realnost mnogih potrebnih zdravniške pomoči. 

Nedostopnost do zdravstvenih storitev 

Na družbenih omrežjih v zadnjih tednih opažamo porast pritožb nad klici izbranimi zdravstvenimi domovi, ki kljub številnim poskusom ostajajo neodgovorjeni in v nekaterih primerih tudi prejetimi pismi o prekinitvi izbranega zdravnika.

Medtem, ko naj bi bila situacija najbolj kritična v enoti Moste - Polje, v ostalih zdravstvenih domov, kot so na primer zdravstveni domovi Fužine, Vič - Rudnik, Polje, situacija ni prav nič bolj rožanata.

Pacienti se zdaj sprašujejo, na koga se lahko obrnejo, ko potrebujejo redna zdravila za zdravljenje kronične bolezni, svojega osebnega zdravnika pa nikakor ne morejo dobiti, ker je dal odpoved, je bolniško odsoten ali pa se enostavno več ne javlja.

Že februarja letos je bilo približno 131.000 zavarovanih oseb (6,2 odstotka) v Sloveniji brez izbranega osebnega družinskega, otroškega ali šolskega zdravnika.

Številka od takrat iz meseca v mesec le še drastično narašča.

V Sloveniji še nikoli ni bilo toliko oseb brez izbranega osebnega zdravnika kot zdaj. Samo v prestolnici je trenutno brez svojega zdravnika nekje okrog 15.000 posameznikov.

Starejše novice