Ljubljanainfo
Ned, 23.7.2023 08:00
Mlada režiserka Ester Ivakič je začela snemati celovečerni igrani prvenec z naslovom Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo.

Kot smo nedavno poročali, bo po literarni predlogi Suzane Tratnik Noben glas v Prekmurju nastal film, ki je dobil precej bolj opisen naslov Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo.

Ester Ivakič je filmska režiserka in vizualna umetnica, ki je diplomirala na Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici in nato nadaljevala magistrski študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Ester je v svoji karieri ustvarila že več kratkih filmov in videospotov, leta 2021 je za kratki film Magični grad tudi prejela nagrado za najboljši slovenski film na Festivalu kratkega filma.

»Vesela sem priložnosti in nadvse hvaležna, da se lahko filmsko izražam in s krasno ekipo gradim vzporedne svetove, ki bodo za vedno ostali in ne bodo izginili, tako kot izginejo trenutki, svetovi in prostori v resničnem življenju,« je pred začetkom snemanja dejala režiserka. 

Prekmurje v ospredju

Snemanje, ki bo trajalo 35 snemalnih dni, bo v Prekmurju, Polhograjskem hribovju in okolici Kolpe. Predviden zaključek snemanja je 6. september 2023.

Soscenaristka Nika Jurman je povedala nekoliko več o samem navdihu ob pisanju filmske zgodbe: »Suzana Tratnik o otroštvu piše na univerzalen način, ki sva ga z Ester z lahkoto podoživeli.

Špricerji pod brajdo, osmrtnice in druženja s starimi mamami so naju nagovorili in nama služili kot varen pristan, v katerem so liki hitro spregovorili sami.« 

Scenaristki sta scenarij razvijali na delavnicah Scenarnica, Re-Act Workshop  in Midpoint Feature Launch. 

Knjiga, ki se osredotoča na odraščajoče dekle, spremlja dogajanje okoli sebe z mešanico ne več otroške in ne še odrasle perspektive.

V filmu bodo tako v ospredju smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in prizadetost ob ločitvi staršev spremljajo elementi fantastike, otroške interpretacije sveta, ironija in izviren humor, ki se srečuje z odraslim, veliko bolj suhoparnim pogledom na življenjske reči.

Zgodba o zvedavi desetletnici, ki s petjem želi odgnati smrt

V vasici na prekmurskem podeželju v sedemdesetih letih Jugoslavije živi Ida, zvedava desetletnica, ki je zelo navezana na staro mamo.

Ko se babičino zdravstveno stanje poslabša, je Ida prepričana, da lahko smrt odžene s petjem. Ker pa je popolnoma brez posluha, se s pomočjo prijateljice Terezke pridruži šolskemu pevskemu zboru, da bi se naučila peti in rešila babico.

V vlogi naslovne junakinje nastopa mlada igralka Lana Marić, njeno prijateljico Terezko pa igra Liza Muršič.

Staro mamo igra Milena Stropnik, mamo Ivano Judita Franković Brdar, očeta Stanka pa Matej Puc.

V drugih vlogah nastopajo še Miranda Trnjanin, Mila Peršin, Maruša Majer, Eva Stražar, Petja Labović in drugi.

Pri ustvarjanju vključujejo lokalni ponudniki 

Ustvarjalci aktivno vključujejo lokalne ponudnike, obrtnike in statiste. Iz občine Moravske Toplice so sporočili, da so k sodelovanju povabili tudi folkloriste, kovače, čevljarje, glasbenike, pevce in kuharje bograča. 

Mojca Breščak z občine Moravske Toplice izpostavlja, da je film pomemben tudi za turizem:

»Tako domači kot tuji filmi, posneti pri nas, so razglednice, ki v ozadju filmske zgodbe razprostirajo pokrajino, kraje in mesta. Ikonični posnetki še dolgo po lansiranju filma k nam privabljajo obiskovalce od blizu in daleč.

Verjamemo, da bo tudi zgodba o mladi Idi pripeljala k nam kakšnega obiskovalca več, predvsem pa pogosteje v našo sredino privabila tako domače kot tuje filmske ustvarjalce.

Filmska industrija sama po sebi prinaša pomemben dohodek tudi lokalnim ponudnikom storitev, zato si želimo, da bi v naše kraje tudi v prihodnje zašlo čim več filmskih ekip.« 

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Temporama, producentov Jerce in Andraža Jeriča ter v koprodukciji Radiotelevizije Slovenija, Gustav filma (Petra Vidmar), Film Factoryja (Mojca Pernat) in hrvaške produkcijske hiše Dinaridi Film (Tena Gojić).

Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Pri snemanju filma sodelujejo direktor fotografije Rok K. Nagode, skladatelja Alenja Pivko Kneževič in Simon Penšek, scenografka Eva Ferlan, kostumografka Ina Ferlan, oblikovalka maske Lea Bratušek in montažer Andrej Nagode.

Starejše novice