Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 23.5.2023 20:00
Druga edicija ljubljanskega umetniškega tedna, ki se je premierno odvil lani, ponuja nekaj novosti, med drugim tako imenovane 'art walks'.

Najbrž ste vedeli, da ima Ljubljana že nekaj časa svoj teden mode - pa ste vedeli, da ima od lanskega leta tudi tako imenovani 'umetniški vikend'?

V četrtek, 25. maja 2023, se začenja že drugi Ljubljana Art Weekend, ki bo potekal do nedelje, 28. maja 2023. Tudi letos organizatorji napovedujejo raznolik program odprtij razstav, okroglih miz, vodstev in pogovorov z umetniki, pa tudi nekaj novosti.

V projektu tokrat sodeluje 31 partnerskih ustanov, ki vabijo na odprtje z dvema okroglima mizama v Cukrarni v četrtek, 25. maja, naslednje tri dni pa lahko med 12. in 18. uro vse lokacije obiščete brezplačno. Nekatere razstave in spremljevalne vsebine bo ponekod možno obiskati tudi izven omenjenih odpiralnih časov.

Idejna vodja dogodka je priznana galeristka Piera Ravnikar, ki je lansko leto po premierni ediciji Ljubljana Art Weekenda za Mladino povedala, da je dogodek, kakršne v preostalih evropskih mestih poznajo že dlje časa, upravičil njena pričakovanja.

»Prva edicija ljubljanskega umetniškega vikenda nam je prinesla pomembne obiskovalce iz bližnje regije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske, tudi iz Nizozemske; obiskali so jo turisti, ki so v tem času bivali v Ljubljani in so za prireditev izvedeli zaradi promocije v mestu. Ljubljana je z mladimi formati na novi prelomnici in v svojem mednarodnem razvoju pomembno napreduje. Ker roko na srce, kar zadeva sodobno kulturo in umetnost, ima mesto ponuditi izjemno veliko,« je dejala.

Tema Art Weekenda: Prostori

Široka mreža mestnih prizorišč, posvečenih sodobnim umetnostim, je tako letos ponovno združila moči in pripravila raznolik program odprtij razstav, okroglih miz, vodstev in pogovorov z umetniki.

Letošnja novost pa so t.i. art walks oziroma kurirana vodstva z vsebinskimi poudarki v različnih prostorih. In prav prostori so tema letošnjega Art Weekenda.

Na dveh okroglih mizah in štirih vodstvih se bodo dotaknili vse od medijskih, javnih do umetniško-produkcijskih prostorov ter z njimi povezanih izzivov in priložnosti.

Starejše novice