Casa Batlló v Barceloni, ki jo je zasnoval Antoni Gaudí.
zalastritof
Čet, 10.6.2021 07:04
10. junij je svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki ga bo v prestolnici spremljalo pestro dogajanje.

Svetovni dan nove umetnosti na 10. junija obeležujemo, ker sta na ta datum umrla Antoni Gaudí in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje, izpostavljajo na spletni strani ljubljanske občine.

V tednu okrog 10. junija v številnih evropskih mestih potekajo različni dogodki, od razstav in predavanj do vodenih sprehodov po muzejskih zbirkah in mestih.

Kje lahko novo umetnost občudujete v Ljubljani?

Danes se bodo v prestolnici zvrstili naslednji dogodki, povezani z obeleževanjem svetovnega dne art nouveauja:

  • Narodna galerija (od 10.do 18. ure): Projekcija filma Odstiranja: Hinko Smrekar (Življenjska pot skozi avtoportrete in avtokarikature)
    Film bo na ogled v avli Narodne galerije na Prešernovi 24.
  • Muzej in galerije mesta Ljubljane: Vodeni ogled prenovljene Hribarjeve vile Zlatica ob 18.00 z Barbaro Savenc in dr. Ireno Žmuc. Vodeni ogledi tudi ob 14.00, 15.00, 16.00 in 17.00. 

 

  • Muzej za arhitekturo in oblikovanje (od 10. do 18. ure): Razstava Predmet in zbirka ter razstava Ivan Jager in ljubljanska šola za arhitekturo.
  • Sprehod po secesijski Ljubljani s Katarino Metelko (ob 18. uri). Zbirno mesto pri Prešernovem spomeniku.

V petek, 11. junija, bo ob 18. uri vodeni ogled po Švicariji s Tatjano Adamič in Aleksandro Renčelj Škedelj. 

Celoten program je brezplačen, zaradi ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa pa je število udeležencev na vodenih obiskih omejeno, zato se je treba prijaviti vnaprej.

Starejše novice