Foto: Bobo
zalastritof
Čet, 20.5.2021 11:42
Redni uporabniki sistema izposoje koles Bicikelj se tu in tam srečajo s praznimi postajališči. Zgodi se tudi, da je na postajališču veliko koles, a si ne morete izposoditi kar vsakega. Preverili smo, zakaj.

Prejšnji teden je ljubljanski sistem izposoje koles Bicikelj praznoval deseto obletnico delovanja. Njegova popularnost tako narasla, da se je število postajališč in koles v tem času več kot podvojilo. Tako je danes v prestolnici 73 postajališč s skupno 730 kolesi.

Kljub večinoma dobrim izkušnjam uporabnikov in v večini primerov zanesljivega delovanja sistema, se dogajajo tudi nevšečnosti.

Zakaj si kolesa na postajališču včasih ni mogoče izposoditi?

Če ste se ob pogledu na postajališče, polno koles, sprva razveselili, nato pa si za izposojo niste mogli izbrati kateregakoli od njih ali celo nobenega, ste bili verjetno nekoliko nejevoljni. 

Iz podjetja Europlakat, ki za ljubljansko občino opravlja tehnično podporo sistema, so sporočili, da so bili o omenjenih težavah doslej obveščeni le v povezavi z enim postajališčem. Napako so odpravili z zamenjavo kabla in nadgradnjo programske opreme, nameščene na talnih ključavnicah.

Pojasnili so še, da do odstopanj med številom koles na postajališčih in tistimi, ki so tam dejansko na voljo za izposojo, lahko prihaja tudi zato, ker uporabniki sistema opozarjajo na napake na kolesih. V takšnih primerih ukrepajo tako, da najprej na daljavo onemogočijo izposojo, nato pa pristojna ekipa ta kolesa odpelje na servis. 

Če imate torej to nesrečo, da naletite na postajališče z nekaj kolesi, ki ravno čakajo na odvoz na servis, se lahko zgodi, da boste v tistem trenutku morali poiskati drugo postajališče, pot nadaljevati peš ali z mestnim avtobusom.

Najpreprostejšo uporabniško izkušnjo omogoča aplikacija

Lani jeseni so se uporabniki Biciklja lahko razveselili nove mobilne aplikacije, ki med drugim omogoča pregled nad prostimi kolesi in ključavnicami ter tudi izposojo. Kolo si vedno lahko izposodite tudi z uporabo Urbane na terminalu, ki stoji ob vsakem postajališču. 

Če naletite na težave ob uporabi sistema Bicikelj, lahko pokličete na telefonsko številko 080 23 34 ali pišete na elektronski naslov [email protected]. V podjetju Europlakat so izpostavili, da se trudijo, da bi bila izposoja koles čim bolj enostavna.

V povprečju je vsako kolo v ljubljanskem sistemu vsak dan uporabljeno osemkrat.

Uporabniki so skupno opravili že skoraj osem milijonov voženj, do desetletnice delovanja pa si je kolesa izposodilo več kot 217 tisoč oseb.

Če se v sistem še niste registrirali, lahko to storite TUKAJ.

Starejše novice