Foto: Bobo
zalastritof
Tor, 24.8.2021 13:17
Pri odloku o nujnosti izpolnjevanja PCT pogoja za vse, ki vstopajo v vzgojno-izobraževalne zavode že spremembe. Ravnatelji kot največjo težavo izpostavljajo preverjanje.

V minuli teden sprejetem odloku je zapisano, da morajo vsi, ki vstopajo v prostore vzgojno-izobraževalne zavodov izpolnjevati pogoj PCT.

To je te dni sprožilo kar nekaj ugibanj, ali so v to določilo zajeti tudi svojci otrok.

 

Pretekli teden sta minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec na novinarski konferenci zatrdila, da za ta teden za svojce vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT

Številni starši, pa tudi ravnatelji so si okrožnico, ki so jo sprva prejeli, razlagali, kot da za starše novo določilo ne velja. 

»Razumem, da to velja za zaposlene in zunanje obiskovalce, recimo za kakšne dodatne dejavnosti, v okviru katerih se z otroki recimo ukvarjajo študentje,« je za Ljubljanainfo povedala predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih vrtcev in ravnateljica Vrtca Trnovo Suzana Antič

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati tem staršem

Po številnih dvomih v javnosti je včeraj vlada sporočila, da je odlok dopolnila in določila začasne pogoje za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu in način preverjanja njihovega izpolnjevanja.

»Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, izjemoma ne velja pogoj cepljenosti, prebolevnosti ali testiranja,« so zapisali na vladni spletni strani.

Glavna težava: Kako bodo pogoj preverjali? 

Kljub razjasnitvi, koga vse nov odlok zajema, številne nejasnosti ostajajo. Ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Dravlje Lucija Željko je za Ljubljanainfo izpostavila: »Problem tega pogoja je preverjanje. Zakonska podlaga, po kateri bi šole pri starših sploh lahko preverjale pogoj. Nam samo dati neko nalogo … Mi želimo imeti pravno podlago, na podlagi katere to lahko počnemo.«

Ob tem je povedala še: »V dvomih smo, ali je neka okrožnica že pravna podlaga, glede na to, da so v zadnjem času odloki padali na ustavnem sodišču.«

Dodala je, da se bo glede na to, da je bil odlok sprejet z danes na jutri, do naslednjega tedna verjetno zgodila že kakšna sprememba.

Govorilne ure na daljavo ali zunaj

Vodja aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol in ravnateljica osnovne šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek je za uredništvo povedala, da so utečena pravila, povezana s preprečevanjem širjenja koronavirusa imeli že v šolskem letu, ki se izteka, in bodo z njimi nadaljevali. 

»Imeli smo govorilne ure na daljavo, če je bilo lepo vreme, pa zunaj. S tem bomo verjetno nadaljevali. Ukrepe bomo upoštevali in spoštovali. Kot bodo določali odloki vlade, tako bomo ravnali,« je dejala. 

Podoben sistem so vzpostavili tudi na Osnovni šoli Dravlje. Ravnateljica je v pogovoru poudarila še, da meni, bi bilo po njenem mnenju dovolj, da bi starši v šole lahko vstopali ob upoštevanju veljavnih ukrepov, določenih s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

»Seveda pa si želimo, da so starši v čim večji meri cepljeni, testirani ali pa virus preboleli, saj je s tem naša varnost večja,« je sklenila Lucija Željko.

Starejše novice