Kristjan in Aleš jagode prodajata pod blagovno znamko Jagoda Všečka.
Ljubljanainfo
Pon, 3.1.2022 13:42
V Gibini, v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, sta mlada inovativna kmeta vzpostavila najmodernejši rastlinjak v Sloveniji, ki omogoča večji in kvalitetnejši pridelek jagod.

Ideja o takšnih rastlinjakih je pri Kristjanu Lovrecu, solastniku posestva, dolgo tlela. Že dolgo se ukvarja s sadjarstvom, s pridelavo jabolk, že nekaj časa pa tudi s pridelavo jagod.

»Ta rastlinjak je prvi v Sloveniji in jih je le nekaj na svetu,« pravi Lovrec.

Z rastlinjakom do višjega donosa in večje kvalitete jagod

Mlada kmeta jagode pridelujeta v hidroponskem rastlinjaku, ki pa spet ni čisto navaden hidroponski rastlinjak. Rastlinjak, ki sta ga Kristjan Lovrec in Aleš Kovačec vzpostavila pred enim letom, jagodam omogoča zaščito pred boleznimi in tudi večji donos.

»Sprva smo imeli pridelavo zunaj, na polju, a je bil pridelek zaradi vremenskih ujm in drugih nevšečnosti zelo okrnjen in nestanoviten,« razlaga Lovrec.

Rastlinjak poseben zaradi miz

V rastlinjaku je približno 12 kilometrov miz, ki se dvigajo in spuščajo. Ob sajenju na približno en meter, ob obiranju pa na 1,3 metra. 

»Ta rastlinjak je poseben zaradi miz, saj imamo v našem primeru na 6000 kvadratov enkrat več rastlin, kot bi jih imeli v podobnem rastlinjaku, saj se vsaka druga vrsta dviga in spušča in vse jagode so v zraku,« pojasni Lovrec. 

Mlada kmeta pri pridelavi jagod ne uporabljata nobenih herbicidov, insekticidov, saj gre za biološko zaščito.

Uporabljata zgolj hranila, ki se dodajajo rastlinam, vsa odvečna hranila pa ponovno zberejo in vrnejo nazaj, kar pomeni, da ni nobenih vplivov na okolje. 

Sofinanciranje rastlinjaka iz evropskih sredstev

Rastlinjak je v lanskem letu postavilo podjetje Europrogress, vrednost omenjenega projekta pa je znašala več kot 800.000 evrov. Del oziroma okrog polovico investicije sta pokrila iz evropskih sredstev.

Starejše novice