Ljubljanainfo
Pon, 23.1.2023 18:00
Stanovalci Trubarjeve ulice še vedno obupani prosijo občino za pomoč, saj naj bi bila situacija z brezdomcema, ki sta se naselila v tamkajšnji podhod, vse slabša.

Pisali smo že o podhodu na Trubarjevi ulici, ki se nahaja pod Univerzo Sigmunda Freuda na Trubarjevi ulici in zbuja ogorčenje tamkajšnjih stanovalcev, saj naj bi ga 'zaskvotala' dva brezdomca, ki tam jesta, smetita, spita in malo ter veliko potrebo opravljata kar na tla. To naj bi precej vplivalo na okoliške otroke, ki so se v slabem vremenu radi igrali v podhodu.

Podhod smo si tedaj ogledali tudi sami in v zgodnjih jutranjih urah v podhodu res naleteli na enega od spečih brezdomcev, pa tudi nekaj cigaretnih ogorkov in manjših smeti.

Mestna občina je avtorju oziroma avtorici pobude pojasnila, da dostopa do javnega prostora ni mogoče omejiti in da problem brezdomstva poskušajo reševati na sistemski ravni.

A te dni je na servis Pobude meščanov zopet prispela pobuda, ki se glasi tako:

»Mlajši brezdomec, ki se je naselil v podhod, nujno potrebuje pomoč. Že od ponedeljka je čez glavo zavit v spalno vrečo. Včeraj se je celo popoldne iz vreče nekaj časa slišalo enkrat glasno smejanje, enkrat glasno jokanje. Otroci se ga bojijo, ne upajo pred blok, ne upajo v trgovino. Svinjarije okoli njegovega prebivališča je vedno več. Uredite zadevo, da bo dobro za vse.«

Z občine, oddelka za zdravje in socialno varstvo, so ponovno odgovorili, da je brezdomec, o katerem so že prejeli nekaj pobud, deležen vse podpore in pomoči, ki jo je pripravljen sprejeti. Ljudem, ki pomoč zavračajo, te enostavno ni mogoče vsiliti.

Za kakršnokoli prisilo, na primer prisilno hospitalizacijo oseb s težavami v duševnem zdravju, pa morajo biti izpolnjeni pogoji, določeni z zakonom.

Predlagajo, da stanovalci tamkajšnjega območja o brezdomcu, ko bo zopet na lokaciji, obvestijo Center za socialno delo Ljubljana na telefonsko številko za prvo socialno pomoč 051 341 049.

Na teren smo se zopet odpravili tudi na Ljubljanainfo, a na situacijo, ki jo opisuje meščan, nismo naleteli. V podhodu v času našega obiska tokrat celo ni bilo nikogar, prav tako nismo zasledili svinjarije, o kateri poroča meščan.

Spomnimo: Kot so pred časom že obrazložili na občini, ni mogoče, da bi brezdomce z ulic odstranili samo zato, ker nekoga motijo. Svoboda gibanja je namreč ustavnopravno varovana pravica, ki se sme omejiti samo z zakonom.

Če se oseba čuti ogroženo, naj se torej obrne na pristojne organe, na primer policijo, ki bodo ukrepali v skladu s pooblastili. Vendar pa po drugi strani zaradi posameznih dejanj posameznih oseb ni smiselno stigmatizirati določene družbene skupine kot splošno nevarne za druge osebe.

Komentarji (1)

Jaka (ni preverjeno)

Ljubljanske srajce. Žal je fant zabredel.

Starejše novice