Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 8.11.2022 16:00
Do drugega kroga predsedniških volitev nas loči še teden dni, kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar pa imata tako še nekaj dni časa za nagovarjanje volivcev. Nas pa zanima, za koga boste volili to nedeljo. Svoj odgovor nam zaupajte v anketi.

Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki so jima volivci v prvem krogu predsedniških volitev namenili največ glasov, bosta po napovedih tudi pred finalom predsedniške tekme volivce poskušala prepričati z osebnim nagovarjanjem, kot sta si ga zastavila ob začetku kampanje.

Pred drugim krogom volitev, ki bo 13. novembra, se bosta kandidata pomerila še na nekaj soočenjih. V sredo bosta tako svoja stališča lahko predstavila poslušalcem Radia Slovenija, čaka ju tudi četrtkovo soočenje na Televiziji Slovenija in sklepno petkovo soočenje na POP TV.

Za nagovarjanje volivcev imata sicer čas le še do petka do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Ta bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo, ob 19. uri.

Svoje bodo nato povedali volivci, ki bodo na tokratnih predsedniških volitvah izbirali petega predsednika republike.

Po državi so se že odprla volišča za predčasno glasovanje

Še pred nedeljskim drugim krogom bo glas za enega od kandidatov mogoče oddati predčasno. Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od torka do četrtka, od 8. do 10. novembra med 7. in 19. uro.

Do srede pa je še mogoče zahtevati tudi nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki želijo glasovati na volišču v drugem okraju oziroma t. i. volišču omnia, lahko do tega dne to sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, pa lahko okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati na svojem domu. Obvestilu morajo priložiti tudi zdravniško potrdilo.

Na enak način lahko glasujejo tudi volivci, ki so v izolaciji, pod pogojem, da so v izolaciji najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja in obvestilu priložijo ustrezno dokazilo.

Prav tako se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti Državni volilni komisiji.

V prvem krogu Logar pred Natašo Pirc Musar

Drugi krog predsedniških volitev je potreben, ker v prvem poskusu 23. oktobra nihče izmed sedmerice kandidatov ni dobil absolutne večine glasov volivcev.

Največ jih je, tudi po prištetih glasovnicah iz tujine, sicer prepričal Logar, za katerega je glasovalo 33,95 odstotka volivcev, za njegovo protikandidatko v drugem krogu Pirc Musarjevo pa je glasovalo 26,88 odstotka volivcev.

Za tretjeuvrščenega Milana Brgleza, skupnega kandidata koalicijskih strank Gibanje Svoboda in SD, je glasovalo 15,45 odstotka volivcev. Sledili so kandidat Vesne Vladimir Prebilič z 10,60 odstotka, kandidatka Resni.ce Sabina Senčar s 5,94 odstotka, kandidat NSi Janez Cigler Kralj s 4,37 odstotka in kandidat Levice Miha Kordiš s 2,81 odstotka podpore.

V prvem krogu je na volišča prišlo 51,74 odstotka volilnih upravičencev. Udeležba je tako znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007.

ANKETA: Za koga boste glasovali v drugem krogu predsedniških volitev?

Ker se drugi krog predsedniških volitev vztrajno približuje, smo se pred nedeljskim odprtjem volišč odločili preveriti, komu bodo svoj glas namenili naši bralci.

Svojo odločitev izrazite v spodnji anketi.

Za koga boste glasovali v drugem krogu predsedniških volitev?

Anže Logar.
55% (40 glasov)
Nataša Pirc Musar.
45% (33 glasov)
Skupaj glasov: 73

Starejše novice