Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 17.2.2022 12:33
Za hitre teste smo do zdaj porabili že skoraj 200 milijonov evrov.

V javnosti se pojavlja vedno več primerov oziroma izpovedi ljudi, ki pravijo, da imajo simptome, so na samotestiranju pozitivni, na hitrih testih v kontejnerjih pri nakupovalnih centrih negativni, in potem na hitrem testu v zdravstvenih domovih pozitivni.

Spomnimo na izpoved ogorčene bralke.

Skoraj 200 milijonov za testiranje

S primeri je seznanjeno tudi ministrstvo za zdravje, kjer pravijo, da glede na naravo epidemije, ki se nenehno spreminja, tudi na ministrstvu skupaj z ostalimi strokovnjaki ves čas iščejo izboljšave obstoječega sistema. Spremembe bodo tako vezane na stanje epidemije.

Koliko dnevno državo stane hitro testiranje, ministrstvo ne zna povedati, saj se ne testira enako število ljudi.

»Smo pa skupaj od začetka epidemije do 12. februarja 2022 za hitre in PCR teste namenili 193,66 milijona evrov,« so za naše uredništvo sporočili iz ministrstva.

Podatka, koliko je vseh testirnih mest v kontejnerjih po Sloveniji, na ministrstvu nimajo, dodajajo pa, da so pristojne zbornice, ki izvajajo nadzore nad testirnimi mesti, pozvali k dodatnim izrednim nadzorom.

Odvzem brisa lahko izvede le zdravstveni delavec

Pred dnevi je direktorica soboškega zdravstvenega doma Editih Žižek Sapač pojasnila, da je osnova za pravilen rezultat testa tudi pravilen odvzem vzorca.

V zdravstvenem domu vzorce jemljejo osebe, ki so usposobljene za to. So pa že dve leti nazaj, tudi opravili izobraževanje.

Sicer pa na zdravstvenem ministrstvu pojasnjujejo, da mikrobiološke preiskave na virus SARS-CoV-2 neposredno pri pacientih lahko izvajajo le izvajalci z dovoljenjem za delo v zdravstveni dejavnosti. 

To pomeni, da lahko odvzem brisa izvede le zdravstveni delavec, ki je za to ustrezno usposobljen, pri čemer upošteva strokovne smernice za odvzem brisa.

Konec brezplačnega hitrega testiranja?

Sicer pa se kot kaže po včerajšnjem posvetu zdravstvene stroke, brezplačnih hitrim testom izteka čas. Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo tako postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje.

Pojasnila o tem, ali hitrih testov sploh več ne bo, ali bodo pa plačljivi, pa s strani ministrstva še čakamo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice