Foto: Branka Keser
Nika Vajnhandl
Čet, 17.2.2022 07:02
Ste že obiskali novo restavracijo v Ljubljani, ki deluje nekoliko drugače, kot ostale, ki jih poznamo? Odprta je le nekaj dni v tednu, le nekaj ur, ob enem obisku pa poskusimo kar ves meni!

Novo restavracijo Birdie Foodielab pri Trnovskih vratih sta lastnika odprla 8. decembra lani. Že od prvega dne odprtja pa je zaradi zanimivosti in drugačnosti postala tako priljubljena, da je mizo v restavraciji brez predhodne rezervacije pravzaprav nemogoče dobiti.

Restavracija je odprta le trikrat na teden, od pete ure naprej. V njej pa lahko najdemo le pet miz. 

»V naši restavraciji je vse malo drugače, kot ste vajeni,« nas že na začetku opozorita lastnika.

Kdo sta lastnika restavracije?

Lastnika restavracije, glavna kuharja, natakarja, skratka, tista, ki poskrbita za celotno izkušnjo v restavraciji, sta Vuk Bogdan Greganović in Tom Jaki

Zanimivo je, da kljub temu da kuhata in ponujata hrano na nivoju visoke kulinarike, nihče od njiju po izobrazbi ni kuhar, niti se, do odprtja te restavracije, nihče od njiju ni ukvarjal neposredno z gostinstvom. Greganović se je pred odprtjem restavracije ukvarjal s car sharingom, Jaki pa z nepremičninami. Povesta, da sta se kuhe naučila kar prek platforme Youtube.

Tako njuna ideja in volja do lastne restavracije izhaja izključno iz ljubezni do hrane. »Že od malih nog sva bila močno povezana s hrano, od malo večjih nog pa še z vinom,« razlaga Greganović in pravi, da je pravi obrok popoln šele, ko ga zaužiješ pri druženju s prijatelji.

Kuhanje na domu

Njuno »poslovno kuharsko pot« sta začela s 'home cheffingom' – kuhala sta na domu, s seboj pa sta prinesla krožnike, kozarce, hrano, vina … 

Razlagata, da je bila usmeritev v kuhanje na domu naključje. Jaki je pogosto na Instagram profil objavljal fotografije hrane, ki jo je kuhal, zato je njuna prva stranka vstopila z njima v stik in vprašala, ali se s tem ukvarjata. Čeprav še nikdar nista, sta se odločila poskusiti. Glas o njunem uspehu pa se je širil še med druge stranke.

Povesta, da je bilo v začetku koronakrize povpraševanja po kuhanju na domu v Ljubljani veliko. Sicer pa v Ljubljani 'kuhanje na domu' še zmeraj ni takšen trend kot v tujini. 

Za dobro plačilo pa naj bi bili vsi dobro poznani šefi v Sloveniji, pripravljeni kuhati na domu, pravita.

Želja po svoji lastni restavraciji pa je bila večja od uspeha, ki sta ga žela kot kuharja na domu. Tako sta se odločila za odprtje restavracije, ki jo danes poznamo kot Birdie Foodielab.

Zakaj je Birdie poseben?

Restavracija ni zgolj prostor, kjer ljudje jemo. Iščemo celovito izkušnjo: poleg dobre hrane, nam je pomemben tudi ambient, prijaznost osebja …

Zato lastnika z restavracijo Birdie želita pokazati tudi drugim, kako gledata na gostinstvo, pravita. »Govoriva skozi jedi, vino in celotno izkušnjo,« pove Greganović in gostom obljublja, da bodo v njuni restavraciji zmeraj doživeli nekaj novega.

Spodnji del restavracije je odprt zgolj v sredo, četrtek in petek. V njem je le pet miz in z ambientom spominja na bar z vinom. Tako naenkrat kuhajo le za od štiri do šest ljudi.

Jedi so sezonske, tradicionalne. »Kuhava to, kar smo jedli mi doma, tako, kot si midva predstavljava,« povesta in večkrat poudarita, da v hrani, ki jo ponujata, ni »penic ali kremic«. 

Gre za jedi, ki jih vsi dobro poznamo, le da so narejene na nivoju. Hrana temelji na dobrih sestavinah, zelo malo je skrivanja okusov s težkimi omakami.

Najbolj posebna zasnova Birdie Foodielaba pa je deljenje hrane. Kar se le da, lastnika prineseta na sredino mize, tako, da vsi za mizo lahko poskusijo prav vse. 

S tem ohranjata občutek domačnosti, ki izstopa, kljub temu da sta ambient in hrana na vrhunskem nivoju, kar v nekatere restavracije vnaša nekakšno hladnost.

Na meniju, ki ga sicer tedensko spreminjata, je od štiri do osem jedi. Gostje lahko izberejo, katere od teh jedi bi radi poskusili, ampak večinoma, pravita, gostje poskusijo vse jedi iz menija. 

Cena je postavljena na osebo: za od 40 evrov do 50 evrov boste torej poskusili vse jedi iz menija - od štiri do pet predjedi, glavno jed in sladico.

S tem, da meni tedensko spreminjata in da sprejemata rezervacije, dosežeta tudi to, da sta brez zaloge in odpadkov. Njuno naročilo hrane je tolikšno, kot jo bosta dejansko porabila. Tako opisujeta, da so v soboto, ob zaprtju restavracije, hladilniki povsem izpraznjeni.

Tematski dogodki

Zgornji del restavracije nudi intimno restavracijsko vzdušje. Prostor je namenjen predvsem zaključenim družbam, zasebnim večerjam ali dogodkom, ki jih ob sobotah organizirata sama.

Pri dogodkih, ki jih organizirata, je cena za vse jedi z menija prav tako postavljena na osebo. Zanimivost pa je, da so vsi udeleženci dogodka posedeni za isto mizo, kjer skupaj jejo.

Obljubljata, da bo še več tematskih dogodkov poleti, ko bosta prostor restavracije širila tudi v zunanji prostor. 

Dolga vinska karta

Tudi vinska karta v restavraciji je precej zanimiva. Usmerjajo se v tuja vina, teh je kar 60 odstotkov.

»Ne, ker ne bi želeli podpirati slovenskega, ampak imamo željo pokazati, da se da za isto ali podobno ceno piti tudi druga vina,« pravita.

Tako lahko skozi Birdie Foodielab poskušamo druge, tuje, še neznane okuse. Ob tem pa seveda pokrivajo vse sorte vina.

Vina, ki jih odprejo v restavraciji, pa potem tudi razstavijo na 'steni lovorik', kot ji pravita.

Starejše novice