STA
Pon, 7.6.2021 14:55
Podjetja so se na možnost organiziranega cepljenja zaposlenih dobro odzvala, hitro so pripravila sezname zainteresiranih, zaposlene informirala o cepljenju in logistično organizirala odhod na cepljenje.

Podjetja so se organizirala tako, da je ceplenje zaposlenih imelo čim manjši vpliv na delovni proces, so zadovoljni na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Zbornica želi, da bi čim prej dosegli kolektivno imunost.

»Interes Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je, da čim prej dosežemo kolektivno imunost, da bomo lahko normalno delali in ustvarjali vrednost za Slovenijo in tudi Evropo, kateri bomo sedaj predsedovali,« je danes na vladni novinarski konferenci dejala direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije v okviru GZS Marjana Majerič.

Zlom gospodarstva ne bi bil dober za Slovenijo

Zbornica se je po njenih besedah že od začetka jesenskega vala okužb zavedala pomena cepljenja proti covidu-19, saj da »če se ob zdravstvu in šolstvu morebiti zlomi še gospodarstvo, to ne bi bilo dobro za Slovenijo«.

Visoka precepljenost poveča varnost na delovnem mestu in zagotavlja nemoten delovni proces, na drugi strani pa ščiti kronične bolnike, ki so pomemben del gospodarstva in celotne družbe, je dejala Majeričeva.

S precepljenostjo delovno aktivnega prebivalstva do velikih prihrankov v državni blagajni

Precepljenost delovno aktivnega prebivalstva je pomembna tudi zato, ker s tem pridemo do velikih prihrankov v državni blagajni, saj so stroški zdravljenja bolnikov s covidom-19 neprimerno višji kot stroški cepljenja, dodatno breme tako za gospodarstvo kot javno blagajno so tudi bolniki s postcovidnimi simptomi, je dodala.

Odziv v podjetjih neverjeten

Zbornica je potem, ko sta ministrstvi za zdravje ter za gospodarski razvoj in tehnologijo prižgali zeleno luč za cepljenje v gospodarstvu, prek svojih 13 regijskih zbornic pozvala podjetja k posredovanju interesa za cepljenje.

»Odziv je bil neverjeten, podjetja so se na naš klic odzvala v 24 urah in pripravila sezname,« je povedala Majeričeva.

V drugi polovici maja, ko še niso delovale mobilne enote za cepljenje v podjetjih z več kot 50 zaposlenimi, so podjetja sama organizirala prevoze na cepljenje, tako da je bil delovni proces minimalno okrnjen. V začetku junija, ko so bile nared tudi mobilne enote, pa so aktivnosti v celoti stekle.

Delovni proces zaradi cepljenja čim manj oviran

Zbornica je v vseh 12 statističnih regijah evidentirala odziv več kot 450 podjetij, kar pomeni več kot 20.500 cepljenih v gospodarstvu, je dejala in dodala, da so se podjetja tudi neposredno obračala na cepilne centre, kar pomeni, da je bilo cepljenih več zaposlenih.

Podjetja so po njenih besedah z organizacijo poskrbela, da je bil njihov delovni proces zaradi cepljenja čim manj oviran - večja podjetja so zaposlene na cepljenje poslala v več skupinah na različne termine, manjša podjetja so cepljenje organizirala proti koncu tedna, da se je lahko stanje zaposlenih po morebitnih reakcijah prek konca tedna stabiliziralo.

Delajo vse, da spodbujajo cepljenje

Poleg logistične organizacije so podjetja zaposlene prek medicine dela tudi informirala o cepljenju, vodstva so tudi skušala biti vzor zaposlenim s tem, da so se cepila med prvimi, je aktivnosti povzela Majeričeva.

»GZS in naši člani se zavedamo, da če ne bomo imeli zdravega gospodarstva, ne bo finančnih sredstev za zdravstvo, šolstvo, infrastrukturo in vse ostale dejavnosti, ki so vezane na proračun. Zato delamo vse, tudi spodbujamo cepljenje, da bo gospodarstvo ostalo vitalno v rasti, zvišanju produktivnosti, investicijah, inovacijah, izvozu, nenazadnje kadrovanju in s tem tudi dvigu življenjskega standarda,« je sklenila.

Starejše novice