Slika je simbolična.
STA
Sre, 28.12.2022 08:55
Petrol v enourno opozorilno zaprtje poslovalnic na Hrvaškem.

Petrol bo v sredo med 12. in 13. uro zaprl večino svojih prodajnih mest na Hrvaškem, s čimer želi hrvaško vlado opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo cen naftnih derivatov.

Kot poudarjajo, oskrba z energenti sicer še ni ogrožena, a se lahko to v primeru nadaljevanja takšne regulacije spremeni.

Kot je v izjavi po današnji skupščini delničarjev Petrola v Ljubljani povedala predsednica uprave Nada Drobne Popovič, bodo nemoteno obratovali le tisti bencinski servisi, za katere je Petrol podelil koncesijo. »Gre za apel vladi, da bo treba sesti za skupno mizo in najti način zanesljive oskrbe v prihodnjem letu,« je dejala.

Trenutna marža ne omogoča pokritja stroškov

Trenutna regulirana marža jim namreč po njenih besedah že letos ni omogočila pokritja stroškov in je povzročila 45,6 milijona evrov izgube. Zagotovitev oskrbe so jim tako omogočile le dolgoročne pogodbe.

Ob tem je Drobne Popovič spomnila na težave na Madžarskem v začetku meseca, ko so zaradi pomanjkanja goriva na bencinskih servisih nastale dolge čakalne vrste. »Če je trg predolgo reguliran, lahko v pogojih, kot so danes, namreč regulacije privedejo do motenj z oskrbo z naftnimi derivati,« je dejala.

Treba je ukrepati

Na Hrvaškem dobave po njenih besedah trenutno še niso pod vprašajem, želijo pa vlado opozoriti, da je treba ukrepati, preden se to zgodi.

V Sloveniji zanesljivost oskrbe medtem ni ogrožena. Če bi vlada ponovno določila najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno goriv in hkratno obveznost njihove prodaje, pa se to lahko spremeni, je dodala Drobne Popovič.

V Sloveniji se maloprodajne cene goriv namreč vsakih 14 dni izračunavajo na podlagi vnaprej znane formule, na Hrvaškem pa vlada najvišje dovoljene cene vsakih 14 dni določi z uredbo.

Na hrvaškem liter 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest trenutno stane 9,630 kune oziroma 1,28 evra, liter dizla pa 10,840 kune oziroma 1,44 evra. V Sloveniji sta ceni pri 1,242 oziroma 1,467 evra.

Starejše novice