Ljubljanainfo
Tor, 27.12.2022 20:00
Silvestrovo bodo mnogi po dveh letih omejitev zaradi epidemije covida-19 znova preživeli na mestnih ulicah. V večini mest so se že odločili, da ognjemetov ne bodo več izvajali, zato smo se odločili preveriti, ali občani podpirajo ukinitev ognjemeta.

Številna slovenska mesta so se že pred leti odločila, da ognjemetov ne bodo več izvajali. Pri njem še naprej vztrajajo le v prestolnici.

Tako bo ob polnoči ognjemet z Ljubljanskega gradu osvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil začetek novega leta.

Kot so za STA pojasnili v Turizmu Ljubljana, bo pet minut dolg ognjemet iz biorazgradljivih izstrelkov, ki so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov ter so v skladu z evropsko zakonodajo.

Ognjemet bo stal 4500 evrov, v primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra pa bo ta zgolj zvočni, z nizko letečimi raketami, in bo stal 2400 evrov.

Na drugi strani pa se v Mariboru, tako kot že nekaj zadnjih let, za ognjemet niso odločili, saj na mestni občini pravijo, da se zavedajo negativnih vplivov na ljudi, živali in okolje. 

Vendar zaradi tega v štajerski prestolnici gotovo ne bo nič manj veselo, saj se bo na Trgu Leona Štuklja zbralo več tisoč ljudi, za zabavo na zelo priljubljenem silvestrovanju pa bo poskrbela glasbena skupina Coverlover.

Tudi Ptuj in Murska Sobota brez ognjemeta

Na Ptuju se bodo od starega leta na Mestnem trgu že dopoldne najprej poslovili otroci, na večernem silvestrovanju na prostem pa bodo novo leto pričakali s Karneval bandom in DJ Bojčem. Tudi tam ognjemeta letos ne bo.

Kaj pa v Pomurju? Tudi v Pomurju se je na prosto vrnila večina tradicionalnih silvestrovanj, ki jih pripravljajo po večjih in turističnih krajih. 

V Murski Soboti bosta po popoldanskem otroškem silvestrovanju zbrane zabavali skupini Zlata žila in Blue Planet. Namesto ognjemeta, ki predstavlja veliko okoljsko breme so se odločili za okolju prijazno alternativo, in sicer bodo priredili 'laser šov'.

V Lendavi bo silvestrovanje potekalo ob poletnem odru gledališke in koncertne dvorane, nastopala bo skupina Prestiž, ognjemet pa bodo nadomestili z igro svetlobe. 

Na drugi strani pa klasični ognjemet ostaja v Ljutomeru, na silvestrovanju na mestnem trgu ga bo spremljala tudi skupina Vajb.

Anketa: Ali podpirate ukinitev ognjemeta v Ljubljani ob silvestrovem?

Še nekaj dni in vstopili bomo v novo leto. Mnogi bodo silvestrovo znova preživeli na mestnih ulicah, kjer pa bodo množične zabave v večini mest znova potekale brez ognjemetov.

Tako smo se odločili preveriti, ali bodo občani ognjemet pogrešali oziroma ali bralci podpirajo ukinitev ognjemetov ob silvestrovem.

Ali podpirate ukinitev ognjemeta v Ljubljani ob silvestrovem?

Da.
63% (72 glasov)
Ne.
37% (42 glasov)
Nisem odločen_a.
1% (1 glas)
Skupaj glasov: 115

Starejše novice