Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 7.10.2021 20:18
Nekatere stranke opozicije so današnjo sejo državnega zbora obstruirale, ker so mnenja, da SDS z obravnavo določenih tem obračunava s tistimi, s katerimi se ne strinjajo.

Odbor za pravosodje je ob obstrukciji dela opozicije na zahtevo SDS obravnaval ravnanje nekaterih tožilcev v odmevnih zadevah, ki je po njihovi oceni vprašljivo. Glede na sprejeti sklep naj bi vrhovno državno tožilstvo pripravilo poročilo, kako se pravila dodeljevanja zadev po tožilstvih in na Specializiranem državnem tožilstvu izvajajo v praksi.

Prav tako odbor DZ želi poročilo o opravljenih strokovnih nadzorih na Specializiranem državnem tožilstvu v zadnjih petih letih in poročilo o vloženih pobudah in zahtevah za uvedbo disciplinskih postopkov zoper državne tožilce.

Sejo obstruirali poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB

Sejo so obstruirali poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB. V LMŠ menijo, da gre na sejah s tovrstnimi temami za obračunavanje SDS s tistimi, s katerimi se ne strinjajo. Po besedah Levice pa gre za napad na tožilski sistem v Sloveniji.

Prav tako na seji niso bili navzoči predstavniki vrhovnega državnega tožilstva in državnotožilskega sveta. Da bi državni tožilci opravljali funkcijo pregona nepristransko, je pomembno, da jim je v razmerju do zakonodajne in sodne veje oblasti zagotovljena samostojnost, je zapisala predsednica državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.

Janša: Razlogi za obstrukcijo opozicije neprepričljivi

Premier Janez Janša obžaluje odločitev opozicije za obstrukcijo današnje izredne seje.

Kot je dejal ob robu današnje seje, je obstrukcija po poslovniku eden od instrumentov, ki se ga opozicija lahko posluži, da pa ne ve, če se je to že kdaj zgodilo ob predstavitvi proračuna. »Torej preden sploh slišiš okvire, proti katerim protestiraš,« je dodal. Pozive k odstopu pa je komentiral, da naj bi vlada odstopila zato, »ker imamo dobre makroekonomske podatke«. »Mislim, da gre v bistvu za isto stvar, a z drugega zornega kota,« je še dejal.

Predsednik odbora Blaž Pavlin iz NSi je obstrukcijo dela opozicije obžaloval, saj je tema seje po njegovi oceni zelo pomembna. Prav tako je obžaloval, da se je niso udeležili predstavniki državnotožilskega sveta in vrhovnega državnega tožilstva. Po njegovih besedah bi lahko namreč povedali, ali gre za sistemske napake ali pa le za posamezne primere, za katere bi lahko skupaj našli rešitve in odpravili težave.

V SDS so nujno sejo zahtevali, ker, kot so navedli, v vseh odmevnih kazenskih zadevah ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot tožilka nastopa Blanka Žgajnar, zaradi zavlačevanja s posameznimi procesnimi dejanji pa v nobenem od primerov zoper njega ni prišlo do obsodbe za očitana kazniva dejanja. Med takšnimi primeri sta po njihovih besedah denimo zadeva glede domnevno fiktivnega najema parkirišč v ljubljanskih Stožicah in zadeva farmacevtka.

Državni tožilec se mora po navedbah Dejana Kaloha iz SDS vselej vesti tako, da varuje samostojnost, ugled in dostojanstvo svoje službe. Pri opravljanju državnotožilske službe ali zunaj nje mora spoštovati kodeks državnotožilske etike, o zadevah posebej hudih kaznivih dejanj ali tistih, ki so širšega javnega pomena, mora nemudoma obvestiti vodjo državnega tožilstva, ta pa Vrhovno državno tožilstvo.

Zadeve preobremenjenega tožilca lahko dodelijo drugim tožilcem

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej je dejal, da se lahko zadeve tožilca, ki je preobremenjen, dodelijo drugim tožilcem. Za dodeljevanje je sicer pristojen vodja državnega tožilstva. Strokovni nadzor nad delom tožilcev pa opravlja Vrhovno državno tožilstvo, je pojasnil. Pristojnosti v disciplinskih postopkih ministrstvo po njegovih besedah nima.

V razpravi se je Dušan Verbič iz SMC strinjal, da se morajo zadeve v zvezi z Jankovićem končati. A dokler mu krivda ni dokazana, je nedolžen, je poudaril. Na splošno pa obžaluje, da tožilci v primeru napak niso sankcionirani. Kritičen je tudi do tega, da se primeri velikega gospodarskega kriminala ne preiskujejo ustrezno. Javnosti bi morali po njegovi oceni dati jasno sporočilo, da ni vse dovoljeno.

Poslanec SDS Jure Ferjan je izpostavil dogajanje v državi v zadnjem času, ko potekajo nasilni neprijavljeni protesti. »Strpnost do groženj s smrtjo, ki jih je slišati na njih, bi morala biti ničelna,« je poudaril.

Tokratna seja ni namenjena kazanju s prstom na odprte zadeve, ampak naj bi na njej pogledali tudi, kako bi odpravili težave tožilcev, je povedal Franc Breznik iz SDS. Sicer pa problem vidi v samem tožilstvu, ki je po njegovem opažanju samozadostno in zaprto.

Starejše novice