Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 4.10.2022 08:10
Opravili bodo žreb vrstnega reda predsedniških kandidatov na glasovnicah.

Državna volilna komisija bo danes opravila žreb vrstnega reda kandidatov na glasovnicah za volitve predsednika republike, ki bodo 23. oktobra. Tako bo znano, kako si bodo na glasovnicah sledila imena sedmih predsedniških kandidatov, ki jih je DVK tudi že potrdila.

DVK je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila osem predsedniških kandidatov, in sicer glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana in kandidata Vesne Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS, ki kandidira s podpisi volivcev, Anžeta Logarja, pravnico Natašo Pirc Musar, poslanca Levice Miho Kordiša, evropskega poslanca, sicer skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda, Milana Brgleza in ginekologinjo, kandidatko Resni.ce Sabino Senčar.

Bezenšek se je umaknil od kandidature

Kandidati, so imeli še v ponedeljek čas, da bi umaknili soglasje k kandidaturi. To je storil Bezenšek, ker so se, kot je pojasnil, zadnje čase zaradi kandidature nanj zgrinjali »izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje«.

Volivci bodo tako na oktobrskih volitvah lahko izbirali med sedmimi predsedniškimi kandidati.

Kandidaturo, podprto s podpisi šestih volivcev, je sicer vložil tudi Edén Fohatóm na predlog Društva za srečno življenje Belis, a jo je DVK zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnila. Temu je pritrdilo tudi vrhovno sodišče, ki je pritožbo zoper omenjeno odločitev DVK zavrnilo kot neutemeljeno, saj društvo ne more biti predlagatelj predsedniške kandidature, ta pa mora biti tudi podprta s podpisi podpore najmanj 5000 volivcev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice