Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Tor, 17.5.2022 15:39
Gibanje Svoboda ljubljanskega župana Zorana Jankovića ne bo podprlo pri novem potegovanju za županski stolček, ampak bodo nastopili s svojimi kandidati.

Ljubljanski župan Zoran Janković je Gibanju Svoboda z Robertom Golobom na čelu osebno namenil veliko podpore, vendar pa bo Golob v kandidaturo za župana poslal svoje ljudi. V javnosti je završalo: Se Janković ob tem počuti izdanega? Obstaja možnost, da vodenje prestolnice prevzame nov obraz?

»Prestolnice ne morejo prevzeti Ljubljančanom in Ljubljančankam,« se glasi Jankovićev odgovor. Tako kot na vsake volitve do sedaj se bo potrebno tudi na prihajajoče volitve pripraviti, ne glede na to, koliko ljudi kandidira za župana, pravi.

»Na predhodnih volitvah je bilo kandidatov med deset in 15, vedno sem zmagal v prvem krogu,« je samozavestno zatrdil.

Goloba še vedno podpira

Njegova podpora Gibanju Svoboda s tem ni upadla: »Jaz sem vesel, da je Robert Golob zmagal, kajti na levi sredini je on najboljši kandidat za predsednika vlade. Spoštujem njegovo delo, poznava se že 11 let. Mene nič ne preseneča, želim vso srečo vsem.«

Dodal je, da bo imela nova vlada sicer veliko dela že s samim vodenjem države, glede na obseg vseh nečednosti in nepravilnosti, ki so se dogajale pred njenim prihodom: »Parlament se bo moral soočati z dnevnim nagajanjem. Nekateri v Slovenski demokratski stranki so tega vešči, to je pravzaprav njihovo poslanstvo.«

Za župana lahko kandidira kdorkoli

Pričakuje, da se bo nova vlada sestavila in začela delovati že v mesecu juniju. Tako kot vedno doslej bo mestna občina tudi tokrat vsakemu ministrstvu popisala vse odprte zadeve, ki jih ima trenutno mesto.

»Mesto in država morata delati z roko v roki. Brez skupnega sodelovanja razvoja ne more biti.«

Glede same kandidature za župana pa je Janković poudaril, da lahko za župana kandidira kdorkoli in da on svoje podpore Golobu ne umika: »Preveč je teh špekulacij. Jaz trdim, da je sedaj v Ljubljani vzdušje veliko bolj sproščeno, veliko več je nasmehov na obrazih ljudi. To so moja občutja ob vsakodnevnem stiku z našimi meščani. O tem, kako bo z volitvami za župana in mestni svet, pa bomo videli.«

Prvi krog volitev za župane in občinske svetnike bo potekal 20. novembra 2022, drugi krog pa bo najverjetneje dva tedna pozneje, torej 4. decembra. 

Starejše novice