STA
Pon, 17.4.2023 13:44
Golob o kanalu C0: O gradbenih dovoljenih ne odloča predsednik vlade.

Gradnja kanala C0 je nemoteno potekala več let, a ni motila nikogar, je na seji Državnega zbora dejal predsednik vlade Robert Golob.

Pristojni so mu zagotovili, da projekt ima pravnomočno gradbeno dovoljenje. »Več kot to, da taka zagotovila dobim, ne morem narediti, lahko pa vsi tisti, ki so zadolženi po zakonu. In to zagotovo ni predsednik vlade,« je poudaril.

Kot je v odgovoru na poslansko vprašanje Aleksandra Reberška (NSi) spomnil Golob, se je izvajanje kohezijskega projekta Čisto zate, katerega del je po mnenju dela javnosti sporna gradnja kanala C0, začelo leta 2016 in potekalo »praktično nemoteno do letošnjega leta, ko se mora zaključiti«.

Kanal C0 je izpostavil kot alternativo individualnim greznicam, zato je po njegovih besedah nedvomno koristen za širše območje Ljubljane.

»Verjamem, da bo na koncu ta projekt zaključen ter da bo zaključen v korist ljudi in okolja,« je dejal in izrazil zaupanje v inženirsko stroko.

»Pravna država je tista, ki jo bom spoštoval. Če bo sodišče presodilo v korist investicije, bom spoštoval tako razsodbo, če bo presodilo v njeno škodo, bom spoštoval tako razsodbo. V tem se pač razlikujem od marsikoga,« je dodal.

Med postopkovnim predlogom, da Državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o premierjevem odgovoru, je Reberšek Golobu prinesel steklenico vode, zaradi česar mu je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič izrekla opomin.

Očitala mu je zlorabo postopkovnega predloga in populistično ravnanje.

Nato se je med njima vnel prepir, saj ji je Reberšek med drugim očital odvzemanje časa za predstavitev postopkovnega predloga. Reberška je podprl vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, k doslednemu upoštevanju poslovnika pa je Klakočar Zupančič pozval vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic.

Starejše novice