Foto: Bobo
zalastritof
Sre, 1.6.2022 13:54
Današnji zaprisegi nove vlade sledi prva seja 15. slovenske vlade. Po koncu bodo potrjena imena novih ministrov in ministric.

Po današnji zaprisegi vlade se je ob 13.00 začela prva seja 15. slovenske vlade. Za razpravo o novi vladni ekipi imajo poslanci na voljo nekaj več kot sedem ur, nato pa bo sledilo glasovanje o 17-članski ministrski ekipi.

Obravnavali bodo tudi mandatno-volilne zadeve, ob začetku seje pa se z minuto molka poklonili tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je umrl v 109. letu starosti.

Predsednik vlade Robert Golob je ob predstavitvi liste ministrskih kandidatov v državnem zboru dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj mora vlada biti takoj operativna.

»Ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala sto dni miru, ker vemo, da ga ne bomo imeli,« je dejal. Zaveda se namreč, da so razmere v svetu zaostrene, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Rezultate lahko dosegamo samo z ravnovesjem«

Ko gre za del vladne ekipe, ki ima politične izkušnje, je Golob po poročanju Slovenske tiskovne agencije naštel, da gre za politike, izkušene na mednarodnem področju, kot je denimo nekdanja evropska poslanka, v državni politiki, kot so nekdanji ministri in predsednik vlade, ter politiki z izkušnjami na lokalnem nivoju, tudi z županskimi.

»V vlado združujemo vse segmente političnega življenja,« je dodal Golob.

Druga polovica vlade so strokovnjaki, med njimi nekaj takih z akademskimi karierami in nekaj takih, ki so svoje dosežke realizirali področno in jih širša družba kot takšne tudi prepoznava, je navedel.

Vlada je nadalje uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric. Ne zato, ker bi to bilo »moderno, ampak zato ker verjamemo, da lahko samo z ravnovesjem in uravnoteženostjo dosegamo rezultate«, je dejal premier.

Med ministri je tudi pet doktorjev znanosti in tudi sicer »visoko usposobljeni ljudje«. Golob zato ugotavlja, da prihaja vlada, na katero bomo v kratkem lahko vsi zelo ponosni, saj bo delala za korist vseh državljanov, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Črnčec sekretar na ministrstvu za obrambo

Mesto državnega sekretarja za obrambo bo po poročanju portala 24ur.com zasedel Damir Črnčec. Informacijo je za N1 potrdil predsednik Liste Marjana Šarca Marjan Šarec.

V koalicijskih strankah s tem predlogom niso zadovoljni, težave s tem imajo tako v Gibanju Svoboda, koordinator Levice Luka Mesec pa je za N1 povedal, da s predlogom niso zadovoljni, a da storiti ne morejo nič.

Starejše novice