Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 9.11.2022 09:31
Hrvaška je dobila zeleno luč za uvedbo evra.

Naša soseda Hrvaška se bo 1. januarja 2023 kot 20. članica pridružila evrskemu območju in kot uradno valuto uvedla evro. Hrvaške kune se bodo sicer lahko na Hrvaškem porabile vse do 14. januarja do polnoči. 

V tem času, torej od 1. do 14. januarja 2023, bo na Hrvaškem potekalo obdobje dvojnega obtoka, ko bo možno plačevati z obema valutama ‒ s kunami in evri ‒ od 15. januarja dalje pa bodo sprejemali le evre. 

V Sloveniji je do konca leta 2022 možno kune kupiti ali prodati v mnogih bankah, menjalnicah in hranilnicah (uradno določen tečaj en evro = 7,53450 HRK), od prvega januarja pa jih lahko le menjate v poslovalnica, ki imajo za to dovoljenje Banke Slovenije.

Vsaka poslovalnica, ki bo izvedla menjavo, pa bo sama odločala, pod kakšnimi pogoji (in če) bo izvajala menjavo. 

Do kdaj potekajo menjave? 

V Banki Slovenije tako sporočajo, da bodo menjavo izvajali do 28. februarja 2022, in sicer na blagajni banke, najvišje odmerjena vsota na posameznika pa je 8.000 hrvaških kun dnevno.

Če boste zamudili ta rok, pa lahko prodate kune v poslovalnicah NLB do 31. marca 2022.

V začetnih mesecih prihodnjega leta naj bi bila menjava kun v evre možna tudi v menjalnici Ažur, a točnega datuma še niso podali, v Novi KBM pa naj bi zamenjave opravljali celo do konca junija 2023

Dodatne rešitve za vse zamudnike

Vsi, ki zaradi zamude iščete drugačne rešitve, vam še zmeraj preostane to, da kune, ki so ostale v denarnici, menjate na Hrvaškem.

V tamkajšnjih bankah, poštah in enotah Finančne agencije jih bo možno zamenjati še celo leto 2023, po preteku tega termina pa bo menjava možna le še na sedežu Hrvaške narodne banke v Zagrebu. 

Kako je s kovanci?

V Banki Slovenije ne bo možna menjava kovancev ali bankovcev starejših serij, prav tako pa kovancev ne bodo menjali niti v Novi KMB in NLB. Vzamejo jih v menjalnici Ažur, a le kune, ne pa tudi lip, medtem ko na Hrvaškem lahko zamenjate vse.  

Starejše novice