Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 21.1.2022 14:25
V Inštitutu 8. marec so danes jasno izrazili nasprotovanje predlagani dopolnitvi kazenskega zakonika.

V tem tednu je odbor državnega zbora za pravosodje potrdil predlog dopolnitve kazenskega zakonika, ki ga je vložila SNS. 

S predlogom sprememb kazenskega zakonika se določajo procesni roki za izvedbo določenih faz predkazenskega postopka na način, da se v 90. členu kazenskega zakonika dodajata dva odstavka, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

S prvo spremembo kazenski pregon ne bi bil več dovoljen po poteku dveh let od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja, ki ga opravijo policisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika pred pričetkom kazenskega postopka.

Druga sprememba predvideva, da kazenski pregon ne bi bil več dovoljen v primeru, če je državni tožilec v roku iz prejšnje točke vložil zahtevo za preiskavo po zakonu o kazenskem pregonu ali neposredno obtožnico in je od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja preteklo deset let, so še zapisali pri Slovenski tiskovni agenciji.

Zakon bi začel veljati takoj ob sprejetju

»Vse skupaj nas spominja na način sprejemanja zakona, zaradi katerega smo se na referendum odpravili poleti. Dodaten problem zakona pa je, da začne veljati takoj ob sprejetju, tako da številni postopki padejo in tega se ne bo dalo popraviti,« izpostavlja Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

V inštitutu so nadalje izpostavili: »Če sprejmejo to spremembo zakona, bodo padle preiskava TEŠ6, preiskava afere Trenta, v kateri je obtožen predsednik vlade, preiskava poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije covid-19, v katerih je osumljen minister Počivalšek, in še številni drugi postopki, v katere so vpleteni poslovneži, politiki in drugi vplivneži.«

Mojca Lukan, članica Inštituta 8. marec, ob tem dodaja:

»Za naš denar gre. Za ohranjanje pravične družbe. V primeru, da bo zakon sprejet, bomo začeli z zbiranjem 2500 neoverjenih podpisov in kasneje 40.000 overjenih. Postopke poznamo in so jasni. Še vedno pa sprejetje zakona lahko preprečijo poslanci in poslanke, če glasujejo proti njemu.

Ob tem se sprašujemo, kako je lahko predsednik državnega zbora Igor Zorčič dopustil obravnavo zakona, ki je po mnenju pravne stroke tudi postopkovno problematičen, saj spreminja materijo Zakona o kazenskem postopku.«

Starejše novice