Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 25.2.2022 20:32
Poslanka v Evropskem parlamentu Irena Joveva v oddaji Iz našega studia na TV IDEA o stanju v Ukrajini.

Rusija je v četrtek izvršila obsežno agresijo na neodvisno in suvereno državo Ukrajino.

O tej temi so se poleg vseh drugih, kot so letošnje supervolilno leto, vpliv madžarskega kapitala in stanje vladavine prava pri nas v Sloveniji, kolegi na TV IDEA pogovarjali s poslanko v Evropskem parlamentu Ireno Jovevo, sicer iz vrst LMŠ (Renew Europe). 

Stanje v Ukrajini

Joveva je ostro obsodila rusko agresijo proti Ukrajini in dodala, da po drugi strani vse te obsodbe ne bodo pomagale nedolžnim ljudem, ne na eni ne na drugi strani.

»Zato je treba ruskemu predsedniku v prvi vrsti zelo jasno vedeti, da on ni vsemogočen ne glede na to, da vodi državo, kot je Rusija. Živimo v 21. stoletju, obstaja mednarodno pravo, pogodbe, zaveze, memorandumi in dogovori in nekdo ne more preprosto početi tega, kar se mu zahoče,« je dejala Joveva.

Diplomatska moč Evropske unije

Kremelj je sicer pozdravil poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega o pogajanjih med državama, kljub temu pa Rusija še vedno zagovarja svojo vojaško intervencijo v Ukrajini.

»Z diplomacijo se je zdaj poskušalo že precej časa. Na žalost sta za diplomacijo potrebni dve strani in, kot vidimo, ena stran ni sodelovala na enak način, zato je bilo treba poseči po sankcijah.

Mislim, da je s strani Evropske unije zelo dobro, da smo v tem primeru resnično enotni in smo se zelo hitro in odločno odzvali,« pravi Joveva.

Izredno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta

O situaciji v Ukrajini bodo evropski poslanci razpravljali tudi na izrednem plenarnem zasedanju, ki bo jutri.

»Prepričana sem, da bomo jasno in glasno obsodili rusko agresijo, je pa tudi odvisno od dogajanja, saj se stvari spreminjajo iz minute v minuto in ne vemo, kaj se bo do marca še zgodilo.

Zagotovo pa bodo na podlagi tega zasedanja sprejeti konkretnejši pozivi in zahteve,« je o zasedanju povedala Joveva. 

Supervolilno leto

Joveva še pravi, da ve, da so vsake volitve pomembne, letos še toliko bolj, predvsem te, ki nas čakajo zdaj aprila, torej parlamentarne volitve.

»Treba se bo modro odločiti in verjamem, da se ljudje zavedajo trenutnega stanja in kaj je treba storiti, da se nekaj spremeni, normalizira in uredi in se začnemo pogovarjati in odločati o prihodnosti in ne vedno gledati nazaj v preteklost v leto 91, ampak na leto 2050, ki je že bližje,« je še dejala.

Starejše novice