Foto: Bobo
Rebeka Sivka
Tor, 23.11.2021 17:53
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je danes stekla glavna obravnava v primeru Stožice, Janković pa je afero komentiral tudi na današnji konferenci.

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću tožilstvo v primeru Stožice očita zlorabo uradnega položaja, s čimer naj bi pridobil financiranje športno-trgovskega centra, še šest oseb pa je obtoženih pomoči pri kaznivem dejanju.  

Tožilstvo Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil uradni položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, piše Slovenska tiskovna agencija. 

Tožilstvo Jankoviću očita tudi, da v zahtevku ministrstvu za šolstvo in šport za sofinanciranje - za 9,4 milijona evrov evropskih in državnih sredstev - niso navajali pravih podatkih glede stroškov in zaključka projekta, še navaja agencija.

Janković zanika krivdo

Ljubljanski župan krivde ne prizna. Na današnji konferenci v Mestni hiši je poudaril: 

»Ta obtožnica je spet prazna, nima nobenih osnov. V 15 letih sem podpisal 178 pogodb, s katerimi smo pridobili Ljubljani evropska sredstva v višini približno 280 milijonov evrov. Pri teh pogodbah ni nobene nepravilnosti, pogodbe pa so bile težke od 200.000 evrov do sto milijonov evrov.« 

»Sprašujem se, res se sprašujem, kje tožilka tukaj vidi kaznivo dejanje. Trdim, da ga ni bilo,« še doda župan. 

Želja po zaključku 

Janković je komentiral tudi dolgotrajnost preiskave: »Devet let je že minilo od hišne preiskave. Jaz še nisem 'manjkal' na sodišču in bom šel na vse obravnave. Želim si, da se to čimprej konča.« 

Obravnava se bo nadaljevala 14. decembra.

Starejše novice