Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 23.11.2021 12:20
Dvakratno cepljenje morda kmalu ne bo več dovolj. Po besedah infektologinje bi lahko pogoj za veljavno covidno potrdilo kmalu postal poživitveni odmerek.

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović napoveduje, da za covidno potrdilo morda ne bosta več dovolj dva odmerka cepiva. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.222.459 ljudi ali 58 odstotkov. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.139.108 ljudi, kar predstavlja 54 odstotkov. 

Zanimanje za tretji odmerek cepiva proti covidu v zadnjem času narašča. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade cepljenih 242.219 ljudi.

Za veljavnost potrdila kmalu obvezen poživitveni odmerek?

Kot pravi Bojana Beović, raziskave kažejo, da bo treba spremeniti shemo cepljenja. Za covidno potrdilo bo tako veljal obvezen poživitveni odmerek. 

»Res kaže, da bo treba shemo cepljenja za covid-19 spremeniti v bazično cepljenje in potem poživitveni odmerek. In bo šele to zaščita, ki bi trajala nekaj časa. Kar bi seveda lahko pomenilo, da se spremeni tudi pogoj za zeleno covidno potrdilo,« je povedala za Radio Slovenija. 

Pristojni ob tem poudarjajo, da je cepljenje eden od ključnih ukrepov za zamejitev epidemije.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že zdaj priporočajo poživitveni odmerek vsem starejšim od 50 let, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, družinskim članom imunsko oslabljenih oseb, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in vsem, ki so se cepili z vektorskimi cepivi, torej z AstraZeneco ali Janssenom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice