Ustvarjeno dne
Tor, 25.10.2022 12:55
Ljubljanski župan Zoran Jankovič je danes odgovoril na očitke nasprotnih županskih kandidatov, ki navajajo, da kljub masivnim gradnjam, znotraj svojega mandata ni uspel poskrbeti za gradnjo zdravniških objektov.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v zadnjem tednu soočal z očitki določenih kandidatov, da znotraj svojih petih mandatov, ni uspel doseči nobenih izboljšav na zdravstvenem področju. Večina Ljubljančanov je še vedno brez osebnega zdravnika, prav tako pa naj bi v prestolnici primankovalo zdravstvenih ustanov. 

Ena izmed županskih kandidatk, ki mu je javno očitala zgoraj omenjene očitke, je bila med drugim tudi kandidatka Slovenske ljudske stranke in stranke Naša dežela Tina Bregant

Spomnimo: Ob svojem nagovoru ob uradni kandidaturi je dejala, da kandidira, ker si želi, da bo nekaj deset tisoč Ljubljančank in Ljubljančanov imelo svojega osebnega zdravnika ter da tristo tisoč občanov Ljubljane dobi regionalno bolnišnico.

Jankovič odgovarja, da je pri tovrstnih obtožbah najprej potrebno razčistiti, kaj je naloga države in kaj občine oziroma lokalne skupnosti. 

Ni zdravstvenega doma, ki še ni doživel obnove

Na očitke, da se nič ni gradilo ljubljanski župan sporoča, da vsi tisti, ki tako trdijo več kot očitno ne poznajo Ljubljane. V zadnjih letih je prestolnica doživela prenove kar zajetnega števila zdravstvenih domov, je dodal.

Pod obnovljene zdravstvene domove se lahko podpišejo centeri Vič, Bežigrad, Črnuče, Polje.

V planu je prav tako še izgradnja zdravstvenega doma Jarše, ki trenutno čaka na odobritev grdbenega dovoljenja. Tam je nekoč že stal zdravstveni dom, ki pa je danes porušen.

Janković obljublja, da bo imel objekt tudi lekarno in četrtno skupnost s knjižnico.

»Se pravi, sredi Jarš bo na zelenci nastalo življenje na novo,« je dejal ljubljanski župan.

V gradbeni fazi je prav tako tudi zdravstveni dom Metelkova, ki bo zrastel na območju, kjer so v času koronskega testiranja stali kontejnerji za testiranje. Za izgradnjo centra so razpisali natečaj, ki so ga prejel mladi arhitekti.

Janković računa, da bi lahko do konca drugega leta že vložili prošnjo za gradbeno dovoljenje.

V ponovni izgradnji pa je tudi še zdravstveni dom Rakovnik, ki je bil sicer že enkrat prenovljen vendar ne zadosti. Po na novo zastavljenem planu se ne dobiti lotevali ponovne prenove, temveč kar rušenja ter nove gradnje.

Foto: Foto Bobo

»Tisti, ki je naredil medicino, ima pri nas odprta vrata«

Na primankljaj zdravnikov v državi odgovarja, da zaposlenim ne moreš zapovedati, da morajo na določeni poziciji ostati in da vsak posameznik odloča po svoji viziji življenja.

»Zdravnikov manjka v celi Sloveniji, kljub temu pa smo edina občina, kjer imamo pro bono abulatno, kjer že vrsto let dela Drobnikar. Brez Mestne občine Ljubljana ta ambulanta ne bi živela,« je še dodal Janković.

Spomnil je še, da bo imela medicinska fakulteta tako v Ljubljani kot v Mariboru več študentov, vendar bo realizacija tega trajala še vsaj nekaj let. 

Za konec je malo v šali malo pa zares še dodal: »Tisti, ki je naredil medicino, ima pri nas odprta vrata.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice