Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 8.10.2021 14:32
Na spletnem portalu cepimose.si so objavili zmote o cepljenju proti covidu-19. Na najpogostejša vprašanja odgovarjajo strokovnjaki in ob tem tudi posredujejo informacije o cepivih ter delovanju teh.

Pred cepljenjem se posameznikom poraja vse več vprašanj, na katere odgovarjajo strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

NE DRŽI: Cepiva proti covidu-19 povzročajo magnetizem

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo sestavin, ki bi ustvarjale elektromagnetno polje na mestu cepljenja. 

»Vsa cepiva proti covidu-19 so brez kovin,« piše na cepimose.si

NE DRŽI: Cepiva se lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo

Nacionalni inštitut za javno zdravje pravi, da cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma.

Vse nukleinske kisline v cepivih narejenih na osnovi mRNK, adenovirusov in plazmidov, obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da nastanejo proteini (antigeni), ki izzovejo imunski odgovor in sprožijo nastanek protiteles.

Strokovnjaki še pojasnijo, da se cepiva v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.

NE DRŽI: Pri pripravi cepiv proti covidu-19 niso uporabili preizkušenih tehnologij, zato so cepiva manj varna

Če bi želeli proti covidu-19 pripraviti »klasično« cepivo, bi potrebovali več let, da bi cepivo izdelali in ga proizvedli v zadostnih količinah. 

Ker je svet nujno potreboval cepivo, so bile za cepivo, ki naj bi ga v nekaj mesecih proizvedli v milijardnih odmerkih, izbrane nove tehnologije, in sicer klasični načini gojenja virusov.

Čiščenje njihovih sestavnih delov za pripravo cepiv je prezamudno, da bi bilo z njimi mogoče v nekaj mesecih pripraviti milijarde cepilnih odmerkov.

Prednost mRNA cepiv: Enostavna masovna proizvodnja, zelo čist produkt, velike možnosti modificiranja učinkov.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je odsvetovano za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kronične bolnike

Kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe imajo večje tveganje za težji potek covida-19, zato je cepljenje proti covidu-19 zanje še posebej priporočljivo.

»Pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, bo lahko učinkovitost cepljenja nekoliko manjša«, pojasnjujejo na cepimose.si.

NE DRŽI: Razvoj cepiv je potekal nenavadno hitro, zato cepiva niso varna

Na spletnem portali cepimose.si pišejo, da je zaradi pandemije covida-19 in njenih uničujočih posledic na celoten svet prišlo do največje mobilizacije raziskovalcev in farmacevtske industrije v zgodovini.

Razvoj cepiva je bil močno pospešen.

Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. 

Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni kot za druga cepiva.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je nevarno za nosečnice

Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje, cepljenje nosečnic pa se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj.

To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi.

»Glede na dostopne podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA cepiv pri nosečnicah in odsotnost teh podatkov za druga cepiva, se priporoča, da se nosečnice cepi z mRNA cepivi. Po porodu ni zadržkov za cepljenje,« poudarijo na spletnem portalu cepimose.si.

NE DRŽI: Preboleli smo covid-19, zato se ni smiselno cepiti

Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. 

Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito pred ponovno okužbo z virusom SARS-CoV-2. Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije.

Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev od začetka bolezni. Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje priporočajo, da je cepljenje najbolje opraviti v roku enega do šestih mesecev po bolezni.

Starejše novice