Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 13.1.2022 14:11
Glede na izvedene študije je cepivo AstraZeneca primerno za poživitveni odmerek.

Trenutno potekajoče študije, ki testirajo varnost in imunogenost cepiva proti covidu-19 Vaxzevria ter njegovo primernost za uporabo kot tretji poživitveni odmerek, so dale pozitivne rezultate, je danes sporočilo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca.

Kaj pravi analiza?

Predhodna analiza je pokazala, da je tretji poživitveni odmerek cepiva AstraZenece povečal imunski odziv na koronavirusne različice beta, delta, alfa in gama. Trenutna študija vzorcev pa je pokazala povečan odziv protiteles tudi na različico omikron, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Povečana raven protiteles

Študija je potekala tako na predhodno cepljenih z AstraZeneco ali cepivi mRNA kot necepljenih odraslih, da bi določili varnost in imunogenost cepiva Vaxzevria in cepiva AZD2816, ki so ga razvili za preprečevanje širjenje različice beta.

Nadaljnje ločene preiskave so pokazale, da je tretji odmerek Vaxzevrie znatno povečal raven protiteles po primarnem cepljenju s cepivom CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech. Dodatne raziskave so predvidene v prvi polovici letošnjega leta.

AstraZeneca je podatke iz študije že predložila zdravstvenim organom po svetu zaradi potrebe po večji količini poživitvenih odmerkov.

Starejše novice