Ljubljanainfo
Čet, 5.10.2023 16:00
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo tokrat ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

Plače v javnem sektorju so vedno tema, ki pritegne pozornost javnosti. Razprave o plačah zaposlenih v javnem sektorju so še posebej aktualne v zadnjem letu, zaradi napetih pogajanj med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili številke, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za informacije, ki bodo razjasnile, kdo so po zadnjih dostopnih podatkih najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki. 

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v juliju letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico sestavljajo zaposleni v zdravstvu, policiji in šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden policijski inšpektor specialist, zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve, ki je julija na svoj račun prejel najvišje nakazilo v javnem sektorju, in sicer 19.233 evrov.

Tudi drugo mesto zaseda policijski inšpektor specialist, ki je prejel plačo visoko 18.523 evrov. Na tretjem mestu se je nato znašel višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje, ki je julija prejel plačo visoko 17. 893 evrov.

Na četrto mesto se je prav tako uvrstil višji zdravnik specialist, ki pa je zaposlen v Bolnišnici Sežana. Ta je julija prejel 17.606 evrov visoko izplačilo.

Prvo peterico pa prav tako zaseda višji zdravnik specialist, ki pa je hkrati zaposlen v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem in Zdravstveno reševalnem centru Koroške. Njegova plača je julija znašala 16.191 evrov.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 12.294 evrov

Na lestvici po višini izplačil na šestem mestu sledi višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je hkrati zaposlen na Univerzi v Mariboru kot visokošolski učitelj in dekan ene od članic univerze. Ta je julija prejel plačo visoko 15.656 evrov.

Sedmo mesto zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je julija prejel izplačilo 15.600 evrov, na osmem mestu prav tako sledi višji zdravnik specialist, ki pa je zaposlen v Splošni bolnišnici Brežice, in sicer z nakazilom plače visoke 15.158 evrov

Na devetem mestu je višji zdravnik specialist iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana s 15.094 evri, prvo deseterico pa zaključuje direktor Zdravstvenega doma Ljubljana, ki je hkrati zaposlen kot višji zdravnik specialist. Ta je julija prejel 14.973 evrov visoko plačo.

Vzhod Slovenije pa na lestvici na 13. mestu zastopa še višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor s 14.753 evri visoko plačo, višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Murska Sobota na 15. mestu, ki je julija prejel 14.536 evrov visoko plačo in na 18. mestu višji zdravnik specialist mariborskega kliničnega centra s 14.223 evri.

Tukaj pa so še na 21. mestu prav tako zdravnik specialist Zdravstvenega doma Murska Sobota (13.902 evra), medicinski biokemik konzultant, zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na 30. mestu (13.005 evrov), zdravnik specialist Zdravstvenega doma Ormož na 39. mestu (12.800 evrov) in na 43. mestu višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (12.618 evrov).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja pa zaseda višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra, ki je hkrati zaposlen na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani kot znanstveni sodelavec. Ta je julija v žep pospravil 12.294 evrov.

Starejše novice