Ljubljanainfo
Pet, 13.8.2021 14:24
Testiranje na vsaka dva dni bo koncu meseca predstavljalo kar konkreten finančni zalogaj.

Čez dober teden dni oziroma od 23. avgusta bodo v veljavo stopile nekatere novosti na področju hitrega testiranja. Država namreč ne bo več krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom.

Tako hitri testi ne bodo več brezplačni za vse, cena hitrega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.

Brezplačni bodo le še za uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje zaporne kazni, v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. 

Veljavnost negativnega hitrega testa po novem 48 ur

Brezplačno se bodo testirali tudi tisti, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Prav tako bodo hitri testi od 23. avgusta veljavni manj časa, veljavnost negativnega hitrega testa bo 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR-testu.

Testiranje na vsaka dva dni

To pomeni, da se bodo morali tisti zaposleni, kjer je za necepljene oziroma neprebolevnike obvezno testiratranje, testirati na vsaka dva dni

Glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu, bo tistim, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela stroške testa kril delodajalec. 

Mesečno okoli 100 evrov

Zgoraj omenjeni zakon določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj, piše STA.

Če se posameznik testira na vsaka dva dni, hitri test stane 12 evrov, na koncu meseca stane to okoli 100 evrov.

Kar bo očitno na koncu meseca predstavljalo kar konkreten finančni zalogaj. 

Obrtniki opozarjajo, da stroškov testov ne bodo zmogli

Je pa zato Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi države in ne delodajalec, piše STA.

Številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni namreč opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo.

Dodajmo pa še, da bo vlada predvidoma še ta teden spremenila odlok, po katerem bi morali vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju izpolnjevati pogoje PCT od 16. avgusta. Takrat se namreč začenjajo popravni izpiti na srednjih šolah.

Starejše novice