Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 6.12.2021 17:54
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik odločitev ustavnega sodišča glede vladnega odloka za uvedbo pogoja preboleli ali cepljeni (PC) za zaposlene v državni upravi spoštuje.

To pa po besedah Koritnika nikakor ne pomeni, da ta ukrep ne bi bil koristen. »Najti bomo morali neke skupne rešitve in to hitro,« je poudaril minister.

Ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev

V odzivu na odločitev ustavnega sodišča je Koritnik dejal, da je zadovoljen, da je ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev. Želel bi si sicer, da bi se to zgodilo nekoliko prej. Ob tem pa je poudaril, da »nikakor ni bilo rečeno, da je tak ukrep nesorazmeren ali neprimeren, nekoristen«.

Pogoj PCT za zaposlene v državni upravi je bil eden od ukrepov, sprejet kot akt delodajalca. Ministra žalosti, da argumenti ustavnega sodišča niso prepričali, ker bi bil ukrep potreben. Po Koritnikovih besedah lahko tudi v tujini vidimo, kako se ukrepi stopnjujejo, od pogoja PC za posamezne dejavnosti do pogoja PC širše za celotni javni sektor.

Vladni odlok v neskladju z ustavo

Trenutna epidemiološka situacija je žal takšna, da bomo potrebovali neke skupne rešitve. In te bomo morali najti hitro, je poudaril.

Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj PC, v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so ugotovili, da je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice