Ljubljanainfo
Pon, 6.12.2021 17:07
Zakorakali smo v december in s tem praznični čas, ko lahko zaradi nakupovanja daril hitro izgubimo nadzor nad svojim denarjem. Da do tega ne pride, lahko posrbimo že s preprostim finančnim načrtom.

Prazniki in še posebej veseli december so čas, ko lahko hitro izgubimo nadzor nad svojim denarjem. To pa lahko pusti negativne posledice, ki se vlečejo v novo leto. 

Zveza potrošnikov Slovenije zato svetuje, da naredite načrt praznične porabe

Kot pravijo, načrt uskladite s finančnimi zmožnostmi. Vse vaše želje morda ne bodo uresničljive, a morebitno zadolževanje naj bo res preudarno in skrbno načrtovano. 

»Vstopiti v novo leto z urejenimi računi in brez dolgov je najlepše. Zagotovo si nihče ne želi v mesecih po praznikih odplačevati dolgov, ki si jih je nabral med novoletnim pohodom,« še dodajajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Zaključek leta priložnost, da si postavite cilje 

Za praznike in vse druge finančne cilje na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da varčujete postopno. 

»K ravnanju z denarjem je treba pristopiti celostno in urediti finance: imeti pregled in nadzor nad prihodki in odhodki, postavljene konkretne cilje, varčevati in pametno investirati. Če vse to že počnete, s porabo v decembru ne boste imeli večjih težav.

Če še niste tam, je zaključek leta lahko lepa priložnost, da razmislite o svojem odnosu do denarja, vzpostavite nadzor in si postavite cilje, ki jih boste začeli v naslednjem letu uresničevati,« svetuje Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Dodaja, da je tudi deset evrov vsak mesec za ta namen korak v pravo smer. 

To so nasveti Zveze potrošnikov Slovenije, s katerimi se boste izognili dolgovom: 

  • Naredite finančni načrt: koliko denarja imate na voljo in za kaj ga boste porabili. Sledite načrtu.
  • Če boste nakupovali po spletu, darila pravočasno naročite, saj so dostavni časi trenutno daljši.
  • Pri spletnih nakupih bodite pozorni na varnost. Kupujte na preverjenih spletnih mestih, ne nasedajte »super ugodnim« ponudbam. Morebitno zlorabo takoj prijavite banki.
  • Če ugotovite, da novoletnih praznikov ne boste mogli spodobno preživeti brez izposoje denarja, naj bo znesek v okviru vašega proračuna. Vzemite si čas, da sestavite natančen pregled svojih financ in tako ugotovite svojo sposobnost poplačila dolga. Če proračun kaže primanjkljaj, posojilo ni prava odločitev.
  • Izposodite si le toliko, kolikor potrebujete. Samo zato, ker vam je posojilodajalec pripravljen posoditi več denarja, še ne pomeni, da si morate izposoditi celoten znesek, ki vam ga ponuja.
  • Upoštevajte trajanje posojila. Dolgoročnejše posojilo se lahko zdi primernejše zaradi manjše mesečne obveznosti, če pa lahko vsak mesec za kredit odštejete večjo vsoto, razmislite o krajši ročnosti. Podaljševanje odplačilne dobe samo povečuje stroške zadolževanja, saj se obresti plačujejo dlje.
  • Izognite se dražjim nebančnim ponudnikom kreditov.

Starejše novice