Ljubljanainfo
Sre, 16.2.2022 21:01
Vzpostavitev valute evro predstavlja pomemben mejnik v evropski zgodovini. V preteklem letu je Evropska centralna banka sprožila tudi projekt digitalnega evra. Kaj naj bi ta prinesel?

Evrski bankovci in kovanci so zaživeli leta 2002. Najprej so povezali 300 milijonov evropskih državljanov v 12 državah, pozneje je skupno valuto prevzelo še sedem držav.

»Minilo je 20 let, odkar je bil evro uveden. Zdaj je valuta več kot 340 milijonov ljudi v 19 državah članicah EU. Politični, finančni in socialni projekti, ki so združili ljudi, so izpodbijali dojemanje in utrdili, kaj je Evropa,« pravi Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta.

Evro pomemben za prihodnje generacije

Evro je eden največjih dosežkov Evropske unije. Zagotavlja dolgoročno blaginjo, rast, konkurenčnost in zaščito pred nestanovitnostjo menjalnih tečajev.

»Vse to je evro. Gre za evropsko povezovanje, enotnost, stabilnost, identiteto in solidarnost. In zdaj je tukaj v naših žepih kot velika zgodba o uspehu,« še izpostavlja predsednica Evropskega parlamenta. 

Metsola je izpostavila, da mora biti evro primeren tudi za prihodnje generacije, torej za tiste, ki jim bo evro predstavljal edino znano valuto.

»Z več kot polovico izdanih zelenih obveznic v evru in z našim načrtom o digitalizaciji gospodarstev, vključno z uvedbo digitalnega evra, smo na pravi poti,« še dodaja Metsola. 
 

Digitalni evro

V lanskem letu je Evropska centralna banka zagnala projekt digitalnega evra. Zdaj je pomembno, na kakšen način bo ta deloval.

»Raziskali bomo, kako bi lahko digitalni evro bil priročno in brezplačno digitalno sredstvo, ki bi ljudem omogočalo plačevanje kjerkoli v evrskem območju brez tveganja,« pojasnjuje Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke.

Preoblikovanje naših bankovcev je edinstvena priložnost, da Evropejci postanejo bolj povezani ne glede na starost ali kraj bivanja.

»Že več kot 20 let bankovci in kovanci nemoteno krožijo. So dokaz, da je evro uspešen. Denar v naših žepih nas opominja, da imamo kljub naši raznolikosti skupna prizadevanja,« zaključuje predsednica ECB. 

Evro je bil tako eden izmed ključnih elementov v zadnjih 20 letih Evropske unije. Dopolnjeval je enotni trg, predvsem pa olajšal trgovanje in potovanje po državah Evropske unije. 
 

Starejše novice