Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 22.7.2022 10:21
Predsednik vlade Robert Golob jesen pa je napovedal spremembe zakona o gasilstvu, »s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj«.

Premier Robert Golob je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija napovedal, da bo vlada za prostovoljne gasilce, ki so v času takšnih intervencij v resnici na dopustu, uredili finančno nadomestilo.

Za jesen pa je napovedal spremembe zakona o gasilstvu, »s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj«.

Prav tako namerava vlada z interventnim zakonom nadomestiti škodo, nastalo v požaru, je napovedal in dodal, da to velja predvsem za občino Miren - Kostanjevica, ki je zelo prizadeta.

»Njim bomo morali posebej priskočiti na pomoč,« je poudaril. Prav tako bo po njegovih besedah država prevzela stroške, ki jih ima omenjena občina z vzdrževanjem požarnega varstva.

Na požarišču na Krasu se bojijo popoldanskega vetra

Gasilci se z ognjeno stihijo na goriškem Krasu borijo že osmi dan, pri delu jim pomagajo vsi razpoložljivi slovenski helikopterji Slovenske vojske in policije, pa tudi vojaško letalo. Skrbi jih predvsem napovedani nekoliko močnejši veter, ki bo v popoldanskem času zapihal z obale proti notranjosti.

Kot je za STA danes povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič, naj bi tudi danes na pomoč prišli helikopterji iz tujine.

Trenutno so vsa požarišča pod nadzorom, čeprav so se ponoči pojavljala nova. Med drugim je zvečer zagorelo pod Cerjem.

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je pred dvema dnevoma v izjavi povedal, da glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih preverjajo vsak sum in se odzovejo na vsako informacijo občanov glede namernega podtikanja požarov.

Pri tem sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi. Vendar je po njegovih besedah o vzrokih požarov še prezgodaj govoriti.

Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh požariščih opravili temeljite oglede.

Tudi poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je v četrtkovi izjavi za STA izpostavil čudne okoliščine ob pojavu kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je po njegovih besedah težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice