Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 6.10.2022 21:54
Slovenska demokratska stranka je zbrala 157.138 overjenih podpisov za referendume o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o Radio televiziji Slovenije in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi.

V Slovenski demokratski stranki navajajo, da gre za tri slabe zakone, ki po njihovem mnenju »siromašijo državo«. Podpise želijo vložiti v začetku prihodnjega tedna, k izvedbi referendumskih volitev pa se nagibajo v času skupaj z drugim krogom predsedniških volitev.

Slovenska demokratska stranka je zbrala dovolj podpisov za zahteve za tri referendume, in sicer o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o Radio televiziji Slovenije in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, je prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša sporočil na Twitterju. Za vsakega od referendumov so zbrali več kot 50.000 podpisov. »Daleč največja podpora neposredni demokraciji doslej,« je navedel.

Kot je Janša zapisal na Twitterju, pa so skupaj zbrali 157.138 overjenih podpisov na upravnih enotah. Za referendum o predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi so po njegovih navedbah zbrali 52.182 podpisov, za referendum o predlogu sprememb zakona o vladi 52.280, za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija pa 52.669 podpisov.

V Slovenski demokratski stranki so sicer zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov začeli 1. septembra, 35-dnevni rok pa se je iztekel v sredo. Natančnega števila zbranih podpisov v času, ko so te zbirali, stranka ni razkrivala.

Blokiranje dela vlade?

Poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrat in Levica so danes v skupni izjavi izrazile prepričanje, da Slovenska demokratska stranka »blokira delo vlade, parlamenta in koalicije«. Ob tem poudarjajo, da so 24. aprila »prebivalci vladi Janeza Janše rekli ne«. Prepričani so, da bodo volivci vse tri zakone podprli. Menijo, da se Slovenska demokratska stranka ni sprijaznila z volilnim porazom in da »posledice tega pa gledamo že štiri mesece«. 

Po izteku 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov ima sicer pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v državni zbor. Če je ta popolna, ima nato še državni zbor sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Doslej je v zgodovini samostojne države potekalo 20 zakonodajnih referendumov, zadnji julija lani, in sicer o zakonu o vodah. Kot kaže, pa se v letošnji, z volitvami obarvani jeseni, obetajo še trije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice