Foto: Bobo
STA
Pon, 10.1.2022 14:16
Poklukar od četrtka do sobote napovedal nove dneve cepljenja.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob širjenju nove koronavirusne različice omikron danes napovedal nove dneve cepljenja z geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno.

Cilj akcije precepiti čim več ljudi

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom.

»Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,« je dejal Poklukar.

Poudaril je, da v peti val vstopamo s »prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom«. Nove cepilne dneve vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron.

Štetje okuženih z omikronom nima smisla

Po njegovih besedah je v zadnjih dveh tednih različica omikron namreč izpodrinila delto. Štetje okuženih z omikronom zato, kot pojasnjuje, nima smisla, »saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z različico omikron«.

Izpostavil je, da je cepljenje smiselno tudi za prebolevnike. Cepljenje priporoča od enega do šest mesecev po prebolelem covidu-19 za necepljene in po treh do šestih mesecih za cepljene prebolevnike.

Akciji bodo na pomoč priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije.

Predlaga »kolobarjenje zaposlenih«

Opozoril je, da bo v prihodnje treba razmisliti tudi o načinu delovanja kritičnih služb, ki delujejo 24 ur na dan.

Med drugim predlaga »kolobarjenje zaposlenih«, da bo »v primeru množične okužbe ekipe na delu ena ekipa ves čas doma v pripravljenosti«. Delo od doma spodbujajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer je na delovnem mestu po podatkih ministra danes prisotnih zgolj 27 odstotkov zaposlenih.

Bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19 po njegovem zatrjevanju še vedno v večini potrebujejo necepljeni. Na navadnih oddelkih je namreč necepljenih 73 odstotkov vseh hospitaliziranih, v enotah intenzivne nege pa je ta delež 85-odstoten. Povprečna starost bolnikov na oddelku je 67,5 let, na intenzivni negi pa 62 let.

Starejše novice