Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 20.8.2021 15:37
Na današanji tiskovni konferenci sta minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec predstavila novosti Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom.

V sklopu uredbe je določeno, da bodo prvi teden pouka šole delale po tako imenovanem modelu B, je na današnji novinarski konferenci ponovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.

Uredba določa tudi, da se sredstva za samotestiranje učencev 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol ter dijake zagotovi iz državnega proračuna.

Zaposleni se bodo testirali enkrat tedensko

Treba bo dosledno upoštevati nošenje mask, redno prezračevanje, razkuževanje rok in izvajanje pogoja PCT. Vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki niso prebolevniki ali cepljeni, bodo morali enkrat tedensko opraviti hitri test na covid-19.

Učenci zadnjega triletja osnovnih šol ter srednješolci bodo tako kot konec lanskega leta morali nositi maske pri pouku, izvajalo se bo tudi prostovoljno samotestiranje.

Poklukar je ob tem pojasnil, da so v pripravi pravne podlage, da se bodo lahko zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter tudi v drugih delovnih skupinah, za katere je testiranje obvezno, samotestirali, in sicer prav tako enkrat tedensko.

Minister pričakuje, da bi to lahko zaživelo po 6. septembru. A eden od pogojev za to je tudi, da zagotovijo zadostne količine testov za samotestiranje.

 »Medtem ko se bodo otroci in mladostniki še naprej testirali doma, bo mesto samotestiranja za zaposlene določil delodajalec,« je dodal.

Z epidemijo ne bomo opravili čez noč

Minister za zdravje je pojasnil, da bo v izobraževanju, domovih starejših in drugih poklicnih kategorijah, za katere se zahteva pogoj PCT, veljavnost hitrega testa en teden, ker gre tu za presejanje znotraj stalnih mehurčkov.

Še naprej pa bo za tiste osebe, ki niso prebolevniki in cepljeni, ostala 48-urna veljavnosti hitrih antigenskih testov za obisk kulturnih prireditev, gostinskih lokalov in prestop meje. V takih situacijah gre namreč za mešanje ljudi iz različnih mehurčkov in so tveganja drugačna, je razložil.

 »Z epidemijo ne bomo opravili čez noč, razmere bodo enkrat boljše, drugič slabše. Najhitreje lahko okužene izločimo iz verige prenosa okužbe s povečano frekvenco testiranja. S samotestiranjem bomo lahko zajeli več okužb. Če se bo epidemija stopnjevala, pa bomo razmišljali tudi o povečani frekvenci testiranja,« je dodal Poklukar.

Tako Orehovec kot Poklukar sta na vprašanja novinarjev pojasnila, da za prihodnji teden svojcem vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, je pa zaželeno, da ga ljudje imajo. Minister je povedal še, da svetovalna skupina za covid-19 priporoča, da se matura izvede na enak način kot spomladi.

Starejše novice