Ljubljanainfo
Sre, 29.12.2021 14:23
Državni zbor je nedavno sprejel deseti protikoronski zakon, ki prinaša nove dodatke. Preverili smo, koliko si lahko posamezniki obetajo in kdaj bodo dodatki izplačani.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove.

Finančne posledice so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence

Do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov je upravičen eden od staršev, druga oseba ali posvojitelj za vsakega otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenega do 30. junija 2023.

Solidarnostni dodatek za upokojence

Do solidarnostnega dodatka bodo upravičeni tisti upokojenci, ki prejemajo pokojnino do vključno 732 evrov mesečno, in sicer v treh različnih višinah, v odvisnosti od višine prejete pokojnine v decembru:

  • posameznikom, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523 evrov, se solidarnostni dodatek izplača v višini 300 evrov,
  • posameznikom, ki prejemajo pokojnino v znesku od 523 do 628 evrov, se solidarnostni dodatek izplača v višini 230 evrov in
  • posameznikom, ki prejemajo pokojnino v znesku od 628 do 732 evrov, se solidarnostni dodatek izplača v višini 130 evrov.

Solidarnostni dodatek za upokojence bo izplačan do konca januarja 2022.

Dodatek za kmete, gasilce in študente

Novost je tudi dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah za čas od 11. novembra do konca junija 2022.

Za nazaj, in sicer za delo v času razglašene epidemije, bodo dodatek prejeli tudi poklicni gasilci.

Kmetje, ki so dopolnili 65 let starosti in imajo manj kot 591,20 evra mesečnih prihodkov, bodo prav tako do konca januarja prejeli 150 evrov. Dva meseca pozneje bodo dodatek v enaki višini prejeli še invalidi in vojni veterani.

Kaj še prinaša deseti protikoronski zakon?

Ena od novosti, ki jih prinaša zakon, je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

»Čeprav je cepljenje najbolj varen in učinkovit preventivni ukrep v boju proti covidu-19, pa lahko v redkih primerih pride do resnih nezaželenih učinkov, zato se uvaja odškodninska odgovornost,« je dopoldne pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

Z zakonom se podaljšujejo tudi nekateri ukrepi, ki bi se sicer letos iztekli. Neizrabljeni lanski dopust bo mogoče koristiti do 1. aprila 2022, tistega za leto 2021 pa do konca prihodnjega leta. Turistični boni iz lanskega junija bodo veljavni do konca junija 2022.

Stroški hitrih testov se bodo delodajalcem krili iz proračuna, in sicer za čas od 8. novembra do konca januarja 2022 v višini 92,50 evra na delavca, ki se mora samotestirati.

Podaljšanje ukrepov tudi na področju varovanja zdravja

Na področju varovanja zdravja se med drugim podaljšujejo možnost prerazporejanja zdravstvenega kadra, financiranje telemedicinske obravnave ter možnost koriščenja treh dni odsotnosti zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika.

Med ukrepi za pomoč podjetjem je Šircelj izpostavil nov ukrep kreditiranja preko Slovenskega podjetniškega sklada.

Na področju gospodarstva se do konca leta 2022 podaljšuje tudi veljavnost interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Zakon določa prednostno obravnavo pri pristojnih organih za investicije s seznama, na katerega je vlada najprej uvrstila 349 projektov in ga nato še razširila.

Poslanci so prav tako zvišali zgornjo mejo uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede. Začasno do konca leta 2022 bodo lahko uvrščeni do 63. plačnega razreda, kar je šest več kot zdaj.

Starejše novice