Ljubljanainfo
Sre, 29.12.2021 12:26
V 272 postopkih je zaenkrat zdravstveni inšpektorat ugotovil, da so zdravniki z vektorskimi cepivi, ki so registrirana za starejše od 18 let, cepili 47 mladoletnih oseb. Kršitelje so zaznali tudi v Murski Soboti, Dornavi, Ljubljani in Mariboru.

V Sloveniji sta za cepljenje mladoletnikov, starejših od 12 let, odobreni mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. Kljub temu pa je zdravstveni inšpektorat uvedel že 272 postopkov glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi.  

Gre torej za cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, saj sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. 

Zdravstveni inšpektorat je do sedaj zaključil 47 postopkov in ugotovil, da so zdravniki z vektorskimi cepivi cepili 47 mladoletnih oseb, pri čemer pa bo številka gotovo še višja, saj inšpektorji ostalih pregledov še niso končali. Končane primere je inšpektorat sedaj odstopil Zdravniški zbornici Slovenije.

Kot pa sedaj poroča portal Necenzurirano, je kar 24 zdravstvenih ustanov v državi, tako javnih kot zasebnih, mladoletne osebe cepilo z vektorskimi cepivi, ki so dovoljena samo za cepljenje odraslih oseb. Pri čemer pa pridobljeni podatki kažejo, da ne gre za napake pri vnosu podatkov v elektronski sistem cepljenja. 

Kaj torej razkrivajo dokumenti?

Mladoletne cepili tudi v Mariboru, Murski Soboti in Dornavi

Kot poroča Necenzurirano, so mladoletniki odmerke cepiva Janssen prejemali od spomladi, ko smo prvič prejeli to cepivo, pa vse do konca septembra, ko je minister za zdravje Janez Poklukar začasno ustavil cepljenje s tem cepivom.

Največ mlajših oseb do 18 let je odmerek vektorskega cepiva prejelo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, in sicer gre za sedem mladoletnikov. Od tega jih je šest prejelo cepivo Janssen, eden pa cepivo proizvajalca AstraZeneca.

Med zdravstvenimi domovi, kjer so cepili mladoletnike, prevladujeta domov v Radovljici, kjer je odmerek cepiva Janssen prejelo šest mladoletnikov, sledijo pa tudi dom v Trbovljah, Ajdovščini, Ivančni Gorici, Izoli in Metliki.

Kršitve so zaznali tudi med zasebnimi izvajalci, tako so tri mladoletnike z Janssenom cepili v ljubljanskem Zavodu Fitlab in Ambulanti Košir iz Škofje Loke. 

Razkriti podatki portala Necenzurirano kažejo tudi, da so z vektorskimi cepivi cepili tudi v Zavodu za usposabljanja, delo in varstvo Dornava, Zdravstvenem domu Lendava, pa tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Ni znano, koliko so bili stari mladostniki

Pri tem ni znano, koliko so bili stari mladoletniki, saj so na inšpektoratu zaradi varovanja osebnih podatkov te izbrisali. Prav tako ni znano, kdo so zdravniki, ki so cepili mimo pravil.

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer v inšpekcijskih pregledih preverjali le to, ali so zdravniki in drugi izvajalci med množičnim cepljenjem v sistem vpisovali napačne datume rojstva cepljenih. 

»Inšpektorji so zaslišali cepljene mladoletnike, vpogledali v njihove originalne cepilne kartončke in podatke primerjali s tistimi v elektronskem registru cepljenih oseb. Ugotovili so, da se v večini primerov podatki ujemajo in da ni prišlo do napake,« še poroča Necenzurirano.

Starejše novice