Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 15.9.2021 08:55
Od danes naprej bo PCT pogoj potreben tudi za obisk kmetijske zadruge, nakup kosilnice ali oblačil in celo za kmete, ki v klavnico pripeljejo živali na zakol.

Na vratih obeh prodajaln Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi je bilo že včeraj zalepljeno obvestilo, da bodo danes ob vstopu preverjali PCT pogoje. »S tem obvestilom jim sporočamo, da morajo izpolnjevati enega izmed pogojev, se pravi PCT,« pravi direktor Janko Stojković.

V zadrugi večino strank poznajo, zato težav ne pričakujejo

Če bi v kmetijski zadrugi prodajali le živila, kot so kruh, zelenjava in sadje, PCT pogoja ne bi preverjali. A ker v zadrugi prodajajo tudi semena, krmo in druge izdelke za kmetijstvo, bodo prodajalke pri strankah povpraševale, če so prebolele, cepljene ali testirane.

»Isti delovni dan bo kot vsaki dan in upam, da ne bo težav. Večino strank poznam in vsi so dobrodošli, mi pa se bomo potrudili, delo pa bo potekalo nemoteno,« pravi prodajalka Valerija Pečonik.

Manjše trgovine si varnostnikov ne morejo privoščiti

Pogoje za omejitev širjenja okužb naj bi preverjali tudi v trgovini s kosilnicami in drugo vrtno opremo. »Mi kot mala prodajalna si ne moremo privoščiti varnostnika, da bi na vratih preverjal PCT, niti sami nismo za to pristojni, da bi to preverjali, vsaj tako si jaz mislim osebno,« pravi prodajalec Sašo Hojnik.

Tudi po telefonu, spletu ali pred trgovino

V manjši prodajalni z oblačili v Račah večjih težav ne pričakujejo. Že od izbruha epidemije redno razkužujejo oblačila in garderobe ter omejujejo število strank v trgovini.

»Večjih težav ne bo, zato ker si tudi stranke želijo, da se ta celotna situacija čimprej pomiri in konča. Tiste stranke, ki so pripravljene priti k nam, tako ali tako pridejo. Druge, ki rabijo pomoč pa bomo pač postregli preko telefona, spleta ali pa od zunaj,« pravi Ana Švehla iz Butika Allure Rače.

So trgovci pristojni za preverjanje testov?

Na jutrišnji dan se pripravljajo tudi v salonu keramike, kjer so danes iskali načine, kako čimbolj upoštevati nove zahteve.

»Table bomo izobesili, to kar pač mora biti, razkužila in maske pa tako ali tako že morajo biti. Načeloma bi morali kontrolirati tudi teste, nevem če smo prave osebe za to,« pravi Gordana Mikuš iz Salona kermike Italko.

V klavnico le s PCT pogojem, ki pa za mesnico ni potreben

Obisk mesnice kmetijske zadruge Rače bo še naprej možen brez PCT pogojev, ne pa tudi vstop v klavnico. »V bistvu opravljamo storitveno dejavnost in na eni strani so to naši kmetje, ki pripeljejo živali, na drugi strani pa so to naši poslovni partnerji, torej mesarji iz drugih obratov in za vse te velja ta PCT pogoj, mi smo jih o tem obvestili,« pravi vodja obrata klavnice KZ Raše Simona Sternad Vogrin

Simona Sternad Vogrin, vodja obrata klavnice KZ Rače

Brez jasnih in natančnih navodil

Za stranke klavnice so že izobesili obvestila, čeprav pogrešajo jasnejša navodila.

»Nekih jasnih in natančnih navodil ni, mi si želimo, da to poteka čimbolj mirno, da naša dejavnost poteka čimbolj nemoteno,« upa Simona Sternad Vogrin.

Povsem brez težav pa verjetno vsepovsod ne bo šlo. »Vedno se najdejo ljudje zelo jezni na ves sistem, na politiko, na vse, na koncu pa vedno ljudje ta kratko potegnemo,« še pravi Gordana Mikuš iz salona keramike.

Janko Stojković, direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi

Direktor pred trgovino stal kot varnostnik

Še vedno so namreč sveži spomini na dan, ko so morali v svojih poslovalnicah od strank zahtevati, da nosijo maske in si ob vstopu razkužujejo roke.

»V začetku covida sem tukaj bil kot neki varnostnik pred trgovino in kljub temu, da smo z nekaterimi prijatelji, tega niso razumeli,« pravi Janko Stojković iz KZ Selnica ob Dravi.

Zato vsi trgovci upajo, da bodo obiskovalci, tako kot maske in razkužila, sčasoma vendarle sprejeli tudi PCT pogoje.

Gordana Mikuš, Salon keramike Italko

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice