Rebeka Sivka
Sre, 15.9.2021 06:59
Nekatere ljubljanske ceste so v zadnjih letih terjale več smrtnih žrtev. Preverili smo, na katerih cestah prihaja do največ prometnih nesreč.

V letu 2020 je bilo pri nas obravnavanih 2400 prometnih nesreč oziroma 23,4 odstotka manj kot v predhodnem letu.

V celotni državi je v letu 2020 izgubilo življenje 80 ljudi, na območju Mestne občine Ljubljana pa so umrli štirje udeleženci prometnih nesreč. Delež števila mrtvih v Ljubljani glede na državni nivo znaša pet odstotkov.

Ljubljanski policisti so za Ljubljanainfo povedali, na katerih ljubljanskih cestah se zgodi največ nesreč. 

Problematične ljubljanske ceste

Kot najbolj obremenjene ceste na območju Mestne občine Ljubljana ostajajo še vedno vse vpadnice v mesto - Zaloška, Dunajska, Celovška, Tržaška in Dolenjska cesta.

Zaradi povečanega prometa se na teh cestah posledično pojavlja tudi večje število kršitev in prometnih nesreč.

V Ljubljani veliko varnostno problematiko predstavljajo tudi vsa semaforizirana križišča, predvsem ob prometnih konicah.

Vožnja v rdečo luč oziroma v polno križišče je ena najbolj množičnih kršitev. V letu 2020 so k vsakdanjim zgostitvam prispevale tudi zaprte ceste zaradi rekonstrukcijskih in obnovitvenih del.

Prav tako v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic prihaja do velikih zgostitev na ljubljanski obvoznici.

Lansko leto štiri prometne nesreče s smrtnim izidom

V Ljubljani so se lansko leto zgodile štiri smrtne prometne nesreče. 15. februarja 2020 se je zgodila prometna nesreča na Dunajski cesti 128, zaradi nepravilnega prečkanja izven prehoda za pešce. V nesreči je umrla peška.

Na Jurčkovi 79 se je 10. marca 2020 zaradi vožnje voznika z neprilagojeno hitrostjo zgodila prometna nesreča, v kateri je umrla peška na prehodu za pešce.

14. junija 2020 je na na prehodu ceste preko železniške proge na Ulici Jožeta Jame življenje izgubil kolesar. Nesreča se je zgodila zaradi neupoštevanja prometne signalizacije. 

Konec avgusta 2020 je prišlo do prometne nesreče na avtocesti, v kateri je umrl voznik mopeda.

Epidemija je zmanjšala število prometnih nesreč

K zmanjšanju števila prometnih nesreč so bistveno vplivale omejitve povezane z epidemijo koronavirusa, saj se je v mesecu marcu in kasneje v jesenskem obdobju promet skorajda ustavil, poročajo ljubljanski policisti. 

Zaprtje gospodarstva ter uvedba dela na domu v javnem sektorju sta bistveno vplivala na zmanjšanje prometa v mestni občini, saj največjo gostoto prometa povzročajo dnevni migranti v prestolnici.

Z zmanjšanjem gostote prometa se posledično zmanjša možnost nastanka prometnih nesreč.

Starejše novice