Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 28.1.2022 21:16
Turško podjetje, ki sodeluje pri gradnji drugega tira, dobilo gradbeno dovoljenje za delavsko naselje.

Občina Postojna je turškemu podjetju Yapi Merkezi, ki sodeluje pri gradnji drugega tira med Divačo in Koprom, danes izdala gradbeno dovoljenje za delavsko naselje pri Orehku pri Postojni, poroča TV Slovenija. Turški delavci so trenutno nastanjeni v lokalnih hotelih.

Gradnja naselja je potekala že od septembra, ker pa gradbeno dovoljenje ni bilo izdano, so jo pristojni inšpektorji ustavili. Podjetje je moralo plačati 33.000 evrov kazni oziroma nadomestila za degradacijo prostora.

Zdaj je znesek plačan in turško podjetje bo naselje lahko zgradilo do konca, še navaja nacionalna televizija. V naselje se bo lahko v prihodnjih mesecih naselilo več kot 400 delavcev, ki gradijo predore in viadukte na trasi drugega tira.

Turki so sicer želeli delavsko naselje pri Orehku postaviti po vzoru naselja na Hrušici, kjer turški gradbinec Cengiz koplje drugo cev predora Karavanke, a so morali v nasprotju s postavitvijo naselja na Hrušici, kjer je bila zadostna priglasitev del, za začasno naselje pri Orehku zaprositi za gradbeno dovoljenje.

Gradnjo želel zaustaviti s kazensko ovadbo

Sive lase je gradbincem po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA povzročal tudi eden od lastnikov nepremičnine v okolici načrtovanega naselja, ki naj bi želel gradnjo zaustaviti s kazensko ovadbo, v kateri izvajalcem očita onesnaževanje okolja in pitne vode.

Turški delavci so medtem nastanjeni v lokalnih hotelih. Izvajalci so zanje do sredine tega meseca pridobili okoli 140 delovnih dovoljenj.

Po podatkih družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir, je bila sredi januarja dolžina izkopa v predorih 1006 metrov. Do leta 2024 morajo izvajalci izkopati 37 kilometrov predorov. Dela na drugem tiru morajo biti glede na časovnico končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo.

Na nekaj manj kot milijardo evrov ocenjeni projekt gradi slovenski Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice