Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Sre, 28.9.2022 07:54
Ob polnoči se izteče rok, do katerega je na Državno volilno komisijo mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Za zdaj kaže, da se bo na oktobrskih volitvah pomerilo vsaj osem kandidatov, končni nabor pa bo znan v začetku oktobra.

Doslej je kandidature na Državno volilno komisijo, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev, vložilo sedem kandidatov. 

Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je Državna volilna komisija že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš. 

Da bodo to storili danes, pa so napovedali še v volilnem štabu ginekologinje Sabine Senčar. 

O svoji kandidaturi bo na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl.

Končni nabor kandidatov bo znan v začetku oktobra

Kandidature za predsedniško funkcijo je sicer napovedalo še kar nekaj posameznikov, ali je kateremu od njih uspelo zbrati zadostno število podpisov za vložitev kandidature, pa bo znano po izteku roka. Nekateri, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, pa so iz nje protestno izstopili.

Kandidature, vložene ta teden, bo Državna volilna komisija potrjevala v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo Državna volilna komisija izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Starejše novice